Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortkörningsböter trots översnöade skyltar

En man från södra Sverige har dömts till böter för fortkörning utanför Sveg trots att han hävdar att hastighetsskyltarna var översnöade och smutsiga så att han inte kunde se hur fort han fick köra.

Den sista hastighetsskylten mannen säger att han kunde läsa på E45:an visade 90 kilometer i timmen. Mannen påpekar att var och varannan skylt var översnöad och att sträckan, där han körde 34 kilometer i timmen för fort enligt tingsrätten, var en landsvägssträcka utan korsning eller samhälle som kunde ha gett vägledning om att hastigheten hade ändrats. Den dömde mannen menar därför att han endast kört 14 kilometer i timmen för fort.

Tingsrätten i Östersund godtar mannens förklaring till att han inte kunde avläsa hastigheten på sträckan men dömer trots det till 3 600 kr i böter och påpekar att det är förarens ansvar att hålla reda på hastigheten även utan läsbara skyltar längs vägen. Alternativet är att inte köra fortare än 70 kilometer i timmen utanför tätbebyggda områden, menar tingsrätten.