Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtrollande former och mörk mystik när vännerna ställer ut

Linda Svedberg och Agnes Horneijs har vernissage på galleri Bolin i morgon. Utställningen består av två delar, dels Lindas keramik och dels Agnes tavlor som är målade med tusch.

Anledningen till att de ställer ut tillsammans är att Linda Svedberg fick höra talas om Agnes målningar och ville se dem. När hon sett dem blev hon helt tagen.

– Jag tänkte att folk måste se det här, säger Linda Svedberg.

Hon hörde av sig till Lars Bolin och övertygade honom att Agnes tavlor var värda att ställa ut.

– Sedan föreslog han att jag skulle ställa ut också så vi kom överens om det, fortsätter Linda.

Utställningen blir helt i svartvitt, både tavlor och keramik. Linda har jobbat mer med färg tidigare, men Agnes målar nästan uteslutande i svartvitt.

– Jag trivs med svartvitt. Då behöver man inte tänka lika mycket på färger och kan fokusera på berättandet och former i stället, säger Agnes Horneij.

För Agnes är det här den första riktiga utställningen, Linda har ställt ut en gång tidigare.

– Jag hoppas att det blir lite enklare den här gången. Nu ställer jag ut tio verk. Då ställde jag ut 90, berättar Linda.

När Linda hade sett Agnes tavlor skissade hon upp lite idéer på ett papper och nu är de alltså färdiga. En av teknikerna hon har använt är att ringla.

– Man gör korvar av lera som man lägger på varandra, sedan spacklar man ihop det. Saker som inte är symetriska kan man inte dreja, förklarar Linda.

Hon har även kavlat ut plattor som hon sedan har satt ihop till husliknande konstverk.

Hennes intresse för keramik började när hon motvilligt följde med på en kvällskurs när hon gick gymnasiet i Gävle.

– Jag var skeptisk och tyckte inte alls att keramik var tilltalande. Men så fick vi en första uppgift att göra en stor urna. Då blev jag förälskad. Men efter gymnasiet tog jag en kreativ paus som varade fram tills för tre år sedan, säger Linda Svedberg.

Agnes har målat så länge hon kan minnas.

– Jag slutade aldrig måla sedan jag var liten, säger hon.

Motiven hon målar kan beskrivas som drömska.

– Jag tar inspiration från mina egna drömmar. Det är trolskt och lite mörk, förklarar Agnes.

Till utställningen hör ett musikstycke som komponerats av Agnes bror Gustav Horneij.

”By subconscious hands” är en del i Galleri Bolins ”turning point”, ett tillfälle för oetablerade att visa upp sig. I vanliga fall hänger turning point i källaren, men nu kommer det att vara på plan ett.