Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt bekämpningsområde mot granbarkborrar

Höststormarna 2013 orsakade stora mängder med storfällt virke. Skogsstyrelsen har därför beslutat att det norra bekämpningsområdet mot granbarkborre även i fortsättningen ska omfatta Jämtlands län.

Skogsstyrelsen har sedan tidigare inrättat särskilda bekämpningsområden för att motverka vidare spridning av granbarkborren. Man har nu beslutat sig för att behålla det norra områdets omfattning och dit hör Jämtlands län.

– Den stora mängden råa granvindfällen gör att granbarkborren kan föröka sig kraftigt, särskilt om sommaren 2014 blir varm och torr. Den kan då ge sig på stående friska granar 2015. Det är också fullt tänkbart att granbarkborrebeståndet fortsätter att öka och att än mer ståndskog angrips 2016 och framåt. Det är därför mycket viktigt att få ut så mycket som möjligt av granvindfällena ur skogen senast den 15 juli, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen menar att det är viktigt att det nuvarande bekämpningsområdet bibehålls, men att det inte behöver utökas.

– Även om stormarna i norr har fällt stora mängder virke även utanför befintligt bekämpningsområde, som kan bli yngelmaterial för granbarkborren, så bedömer vi att området inte behöver utökas. Dels för att angreppen i Jämtland tidigare varit begränsade i de områden som inte ingår i bekämpningsområdet, dels för att den volym som stormen Hilde fällde i Västerbotten till minst 90 procent var tall, säger Jörgen Ringagård, tillsynsspecialist, Skogsstyrelsen.

Skillnaden mellan vad som gäller för ett bekämpningsområde och utanför är att mindre volym skadad gran, tre i stället för fem kubikmeter per hektar, får lämnas kvar i skogen.

Granvirke som avverkats före den 15 juni ska senast den 15 juli samma år forslas till terminal, meddelar Skogsstyrelsen.