Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt bredbandnät i hela Krokoms kommun

Inte några byar i Krokoms kommun ska hamna i bredbandsskugga under 2014. Kommunstyrelsen har enhälligt beslutat att satsa 600 000 kronor för att det inte ska ske.

Det var i början av 2004 som statliga Teracom och Jämtlandskommunerna Berg, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre tecknade ett tioårigt avtal om att bygga ut bredbandsnätet med hjälp av koppartråd.

För fyra år sedan köpte bredbandsbolaget Qudracom nätet av Teracom och garanterade därmed leveransen av så kallat ADSL-bredband i koppartelekablarna fram till början av 2014.

Men det har på senare år blivit en förlustaffär.

– Det kostar oss ungefär 4,5 miljoner kronor per år att driva det här, sa i ÖP 23 september Nils Masgård som är försäljningschef inom Quadracom.

Han förklarade att det behövs kommunala pengar för att fortsätta att driva nätet.

Många byar i Krokoms kommun har tillgång till bredband via optisk fiber. Men nu har Skärvången, Västbygden, Valne och Valsjöbyn även 2014 på sig att få till annat bredband än via koppartråd.

– Vi är angelägna att inte sätta några på pottkanten, säger kommunstyrelsens centerpartistiska ordförande Maria Söderberg.