Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt granskning av sjukgymnaster

I höstas upptäckte landstinget att hälften av de granskade sjukgymnasterna som har ersättning enligt den nationella taxan hade brister i journalföringen. Nu går kontrollen vidare.

Det var vid en revision i höstas som ett urval på tio externa sjukgymnaster granskades, bland annat för att jämföra journalanteckningar med beloppen som fakturerats Jämtlands läns landsting. Det visade sig att tre hade en 100 procentig överensstämmelse mellan uppgifterna i journalerna och faktureringen. Fem hade avvikelser på upp till 11 procent och två hade avvikelser på 41 respektive 50 procent.

– Jag vill betona att detta inte innebär att det behöver förekomma fusk med fakturering.Däremot finns det brister i journalföringen hos flera av dessa sjukgymnaster, vilket gör den ekonomiska delen av uppföljningen oerhört svår. Det kan mycket väl vara så att besöken ägt rum men inte dokumenterats korrekt i journalerna, sa Lena Weinstock Svedh, chef för landstingets beställarenhet, till jll.se för en tid sedan.

Landstingsstyrelsen beslutade nyligen att de vårdgivare som hade största avvikelsen ska granskas igen. De som har stora brister i journalföringen kommer att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Styrelsen har också fattat beslut om ett regelverk för systematisk granskning av vårdgivare som får ersättning enligt den så kallade nationella taxan.