Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt jaga pedofiler

Få saker kan göra en förälder så upprörd som pedofiler kan. Tyvärr är dessa, jordens avskum, inte på något sätt ett utdöende släkte heller, istället blir metoderna för att kunna fortsätta med sina destruktiva handlingar hela tiden än mer tekniskt anpassade.

Pedofili borde vara något som varje vuxen individ rent instinktivt blev spyfärdig och kände avsky emot, tyvärr är det dock inte så. I Storbritannien, Australien och USA, har en större utredning lyckats ringa in över 700 misstänkta pedofiler som kan vara delaktiga i en så kallad internationell pedofilring.

Brottet de ska ha begått är att med hjälp av internet ha direktsänt övergrepp på barn i Filippinerna. Bland de som misstänks vara delaktiga i övergreppen finns även två svenskar som Rikskriminalen nu utreder för att ligga bakom beställda övergrepp på barn. Mot betalning har dessa brott sedan gått att se via sändningar över webbkamera.

De brottsutsatta filippinska barnen är mellan åldrarna 6 och 15 år och har sedan Operation Endeavour påbörjats 2012 utrett personer från fler än 14 länder.

Utredningen visar med all tydlighet att sexbrott mot barn är en ytterst global företeelse. Och samtidigt som Operation Endeavour har pågått, har även tre ytterligare utredningar genomförts, och de totalt 733 misstänkta kan antagligen komma att bli fler. Detta visar på hur viktigt det är med internationellt polisiärt samarbete. Utan dessa hade pedofilerna mest troligt kunna hålla på i det undanskymda.

De nya tekniska möjligheterna som skapats under senare åren har gett fördelar inte bara åt vanliga laglydiga internetanvändare, utan även åt värsta sortens kriminella. En webbkamera och ett chattprogram är allt som behövs tillsammans med en internetuppkopplad dator, sedan är det bara att vänta in kunderna. Och kunder med avskyvärda personligheter finns det gott om.

På plats i Filippinerna har de brottsutsatta barnen befunnit sig tillsammans med en vuxen person som sedan tagit emot betalda beställningar för att utföra fasansfulla handlingar mot barnen.

Poliserna som kan anses vara härdade sedan tidigare har vittnat om att bilderna de varit tvungna att bevittna i samband med utredningen aldrig kommer att lämna dem. På det här sättet har en svensk man vid ett av fallen kunnat sitta i Hässleholm och beställa en våldtäkt på en 5-6-åring.

Brittiska National Crime Agency anser att grunden till att utvecklingen för dessa brott gått i denna riktning, är att det är en utbredd fattigdom i Filippinerna som möjliggör för totalt skrupellösa organiserade kriminella att sälja realtids-sändningar till invånare i andra länder med bättre finansiell status.

De allt snabbare internetuppkopplingarna har gjort att inte bara röstkommunikation utan även videor numera kan sändas utan störningar. Fattigdomen har spelat med på sitt sätt genom att anhöriga ibland blundat för övergreppen mot att även de erhållit betalning. En modern slags slavhandel vi inte behöver.

Involverade länder som omfattas bland de misstänkta är än så länge Australien, Kanada, Danmark, Frankrike, Hong Kong, Nederländerna, Norge, Schweiz, Sverige, Taiwan, Tyskland och USA.

I den bästa av världar skulle dessa operationer inte behövas, men eftersom verkligheten ser ut som den gör med vuxna människor som beter sig avskyvärt mot barn, blir konsekvensen att vi får leva med att det även behövs underrättelsearbete på nätet. Vi behöver fortsätta jaga pedofiler tills de inte längre har någonstans att gömma sig.