Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kamp för Ope skola

Föräldrarna i föreningen Opes skolas vänner har inte gett upp hoppet om att kunna rädda skolan.
Se även tv-inslaget ovanför artikeln.

Under en längre tid har Opes skola varit nedläggningshotad. Det finns förslag om att flytta över eleverna på Ope skola till Ängsmogården. Men i slutet av oktober beslutade barn- och utbildningsnämnden om att beslutet om Opes skolas framtid skulle skjutas fram. Politikerna ville mer ingående veta vad konsekvenserna blir om skolan läggs ner.

– Vi har gjort två enkätundersökningar som visar att 75 procent av barnen kommer att gå på andra skolor än den som är anvisad. Föräldrar kommer att välja andra skolor, bland annat friskolor. Då kommer kommunen inte att tjäna något på förslaget, säger Mikael Ellebrink, som är ordförande i Opes skolas vänner.

Det han är mest irriterad på är att föräldrarna har blivit lovade att få vara med processen.

– Vi vill ha en öppen ärlig dialog. Vi ha ett vettigt beslutsunderlag vare sig det blir en nedläggning eller att beslutet blir att skolan ska vara kvar, säger han.

Men föreningen har inte löpande fått uppgifter kring beslutet. I stället har de fått begära ut olika handlingar. Föreningen har hittat förslag på vad ombyggnationerna ska kosta. En ombyggnation så att Opes skola enbart blir en förskolan ska kosta 11,8 miljoner, enbart en skola 10,5 miljoner och både en förskola och skola ska kosta 17,4 miljoner kronor.

– Men det är glädjekalkyler, säger han.

Dessutom har Mikael Ellebrink har hittat en rad märkligheter i underlagen. Exempelvis är kostnaderna för markarbetena olika i de tre förslagen – allt från 250 000 kronor upp till 2 miljoner kronor. Och på en skiss finns en ramp och trappor upp till skolan – trots att skolan ligger i markplan.

– En viss ombyggnation behövs, men det går att göra det betydligt billigare. Det finns inga uttalanden från personalen som arbetar på skolan att det skulle finnas mögel eller liknande i byggnaden. Vi vill inte att ombyggnationen ska bli glimmande guld, utan det räcker med att det går att bedriva undervisning där, säger Mikael Ellebrink.

Den 23 november ska Ope skola åter upp i barn- och utbildningsnämnden. Men redan nu på onsdag ska föreningen Opes skolas vänner ha ett stormöte.

– Vi kommer inte ge upp förrän den dagen vi blir överbevisade, säger han.