Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt konservativt trots pirater

– En ny generation i Bryssel, säger svenska sensationen Piratpartiets ledare Rick Falkvinge.
Men i Europa som helhet behåller den konservativa partigruppen sin dominans – och främlingsfientliga partier gick framåt.

Annons

I Ungern, Nederländerna, Österrike, Danmark och Finland noterade främlingsfientliga partier framgångar. Även i Sverige stod Sverigedemokraterna på randen till en politisk sensation med 3,5 procent av rösterna när nästan alla röster räknats.
Då hade Piratpartiet 7,0 procent.
Valdeltagandet såg ut att bli över 40 procent, jämfört med 37,8 valet 2004.
Konservativa stärks
– Det här innebär att vi börjar arbetet för att säkra medborgarrättigheterna, något vi kämpat för i 3,5 år. Det här innebär att gammelpolitikerna äntligen måste förstå att till och med om de tar pengar ur lobbyisternas skottkärror så blir de av med jobben, säger Falkvinge till TT.
Moderaterna gick mot ett dåligt val, med drygt 18 procent, medan Socialdemokrater låg något över förra EU-valresultatet med 24,9 procent.
– Vi måste gratulera Piratpartiet, sade Moderaternas förstanamn Gunnar Hökmark storsint, men kunde åtminstone glädja sig åt att den partigrupp han tillhör i Bryssel, EPP-ED, ser ut att ytterligare ha stärkt sitt grepp om parlamentet.
Enligt en helhetsbild av vallokalsundersökningar sammanställd av grekiska Kapa Research landar EPP-ED på 39,5 procent av rösterna i hela unionen, medan socialisterna (ESP), där de svenska Socialdemokraterna hör hemma, backar till 26 procent. Förra valet 2004 var siffrorna 36,6 procent för EPP, 27,6 procent för ESP.
EU-parlamentet kan med andra ord bli ännu lite blåare jämfört med de senaste fem åren. Men de gröna partierna har i stil med det svenska Miljöpartiet gått framåt, till exempel i Frankrike och Nederländerna, förutom Sverige.
Folkpartiet gick starkt framåt, upp till 13,6 procent från knappt 10 procent, en uppgång som comebackande förstanamnet Marit Paulsen kan ha stor del i.
Regeringar straffades
Miljöpartiet såg i Sverige ut att landa på drygt 10 procent, nästan en fördubbling jämfört med 2004.
Vänsterpartiet såg ut att göra ett riktigt katastrofval, med ett fall från 12,8 procent till 5,7 och för Junilistan ett fall från 14,5 procent till under 4 när nästan alla röster räknats.
På flera håll i Europa straffade väljarna regeringspartier. I Irland mötte Fianna Fáil och De Gröna motgångar. Samma sak i Grekland, där det regerande konservativa partiet backade rejält efter flera skandaler, och i Ungern, där mitten-högerpartiet Fidesz såg ut att vinna stort utifrån sin oppositionsposition. Även i Tyskland backade förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU.
I Frankrike gick dock president Nicolas Sarkozys parti UMP framåt och i Italien är Silvio Berlusconis parti Frihetens folk klart största parti med över 40 procent. I Spanien segrade de konservativa över Socialistpartiet som har regeringsmakten.
Det totala valdeltagandet i EU såg ut att bli något lägre, 43 procent jämfört med 45 procent 2004. Slovakien och Slovenien tävlade om lägst valdeltagande, med strax under 20 procent.

Mer läsning

Annons