Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kritik mot polisvåldet

Söndagens nazidemonstrationer i Västsverige ledde inte till våld, till skillnad mot i Malmö dagen före. Händelserna där har lett till kritik dels mot polisens våld, dels mot att nazister får demonstrationstillstånd.

Annons

Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman upprörs över vad som utspelade sig kring nazistiska Svenskarnas partis (SVP) demonstration i stadsdelen Limhamn och den antirasistiska motdemonstration.

– Det är uppenbart att polisen använde våld i en utsträckning som kan diskuteras om det var motiverat. Vi kan inte ha en situation när människor som ska demonstrera mot nazismen inte vågar göra det, säger hon till TT.

Ask försvarar

Under valrörelsen har det flera gånger ifrågasatts att SVP fått tillstånd att hålla möten, bland annat under Almedalsveckan.

– Jag ställer mig väldigt frågande till att de ska få demonstrera på det sättet som de gör där man framför rasistiska åsikter och förespråkar etnisk rensning. Det är hets mot folkgrupp och då har vi en lagstiftning som ska förbjuda det, säger Gudrun Schyman.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kritiserar polisen för att alltför ofta ge nazister mötestillstånd.

Mothugg kommer från moderata justitieministern Beatrice Ask som betonar att man inte lagligt kan göra skillnad på olika organisationer.

– Jag tror att det skulle vara en farlig utveckling om vi skulle börja pröva vilka åsikter som kan få demonstreras. Grunden i ett fritt och öppet samhälle är att man låter yttrandefriheten vara total och gälla alla, säger hon till Kvällsposten.

Polisen nöjd

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ser inget problem i sig med att SVP fått ett 20-tal mötestillstånd på svenska orter. Han menar att frågan ska hanteras lokalt och får bedömas från fall till fall:

– Jag är tveksam till att ett sånt här parti får tillstånd att demonstrera på första maj, och det kan hända att andra tillstånd också varit tveksamma.

Stämningen i Limhamn var bitvis mycket orolig och flera personer skadades när polisen försökte hålla grupperna ifrån varandra och red in i folkmassan. Ytterligare en person skadades när han blev påkörd av en polisbuss.

Sex personer greps. På söndagseftermiddagen var två personer fortsatt anhållna, en misstänkt för våldsamt upplopp och en för överträdelse av maskeringsförbud.

När SVP:s veckolånga valturné fortsatte i Halmstad och Göteborg störde motdemonstranter partiledaren Stefan Jacobssons tal. Efteråt var polisen nöjd med att både nazisternas möte och motdemonstrationerna kunde genomföras som planerat. Även i Vänersborg kunde partiet genomföra sitt möte på söndagskvällen, samtidigt som motdemonstranter samlats för att säga sin åsikt.