Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt ökning för fickstölder

Sedan 2009 pekar kurvan för fickstölder brant uppåt. Oftast är förövarna kringresande ligor som passar på när trängseln är som värst.

– Festivaler, tunnelbanan, turiststråk, shoppinggator och rulltrappor är extra utsatta ställen, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

Liknar rån

Enligt honom har tillvägagångssätten blivit tuffare och mer fysiska. Om en ficktjuv blir påkommen är det inte ovanligt att offret stoppas genom att en kumpan ställer sig i vägen eller rent av på offrets fötter.

– En tendens som vi ser är att de kommit upp i gränslandet för rån i fler fall i dag, säger han.

Han menar att ökningen är störst i Stockholm och Göteborg som lockar många turister och är krogtäta.

– I juni i år skedde över 300 fickstölder i veckan i Stockholm, säger han.

Populära stöldgods är mobiltelefoner, plånböcker, bankkort och halskedjor. Och det finns gott om trix för att lura av offret sina tillhörigheter.

– Det är mycket dans, kladd och kramar. Men även det kända lapp- och korttricket, säger Peter Enell.

Vill ha hårdare straff

För att minska antalet drabbade går nu polisen ut med en offensiv informationskampanj. Samtidigt menar Peter Enell att en större operativ verksamhet skulle behövas för att motverka fickstölderna.

– Jag skulle vilja arbeta mer offensivt och man behöver även mer avskräckande straff, säger han.

Han menar att det inte är ovanligt att den gripne förövaren är ute på gatan igen efter mycket kort tid.

– I vissa länder kan man få tre år för en fickstöld och det klart att om man livnär sig på stölder så väljer man ju att verka i det land där det är minst risk, säger han.