Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt stöd till Peak Innovation

Nu har den politiska majoriteten i Östersunds kommun kommit med sitt budgetförslag för 2014. Det innebär bland annat fortsatt stöd till turismprojektet Peak Innovation.

Enligt budgetförslaget från den politiska majoriteten (S, C och MP) kommer Östersunds kommun att få ett överskott på 1 procent (39 miljoner kronor) under 2014.

Av överskottet utgörs 15 miljoner av sjukförsäkringspremier som kommunen har fått återbetalade. Det "riktiga" överskottet är alltså 24 miljoner.

Det innebär att man frångår principen om att varje år ha 2 procents överskott.

– Vi har sagt att i det här läget kan vi nöja oss med 1 procent. Vi kan göra det i ett år, men inte flera på raken. Vi hoppas på att valåret ska leda till mer pengar till kommunen. Vi tappar ju i kostnadsutjämningssystemet, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Anledningen till att hålla överskottet nere beror på det ekonomiska läget, enligt Andersson.

– Det är hög arbetslöshet och företagen har det tufft. Då måste kommunen vara motor, säger hon.

Ska man se det här som början på en kris?

– Absolut inte, vi har ju en god ekonomi. Standard & Poor's (amerikanskt kreditvärderingsinstitut, reds anm) har rankat oss som AA plus. Tvärtom, vi är en kommun i ett utvecklingsskede.

Budgeten innehåller inga besparingar. Samtidigt diskuteras nedläggning av byskolor i kommunen. Men de räknas alltså inte som en besparing, enligt Andersson.

– Det ligger ingen besparing på nämnden. Den eventuella minskade kostnaden, det blir pengar som tillfaller nämnden. På två av skolorna, Ope och Bringåsen, finns det dessutom investeringsbehov, men de pengarna finns inte. Nämnden har en ram som utgår ifrån antal elever.

På onsdag ska barn- och utbildningsnämnden ta beslut i frågan.

I budgetförslaget står att Östersunds viktigaste utmaning och övergripande mål är att öka befolkningen.

– Vi ser att konkurrensen om människor och företag ökar. Därför vill vi ha en bra kommunal service. Vi har faktiskt ökat med 237 invånare hittills i år. Så vi närmar oss 60 000, säger AnnSofie Andersson.

Men om kommunen ändå ökar, varför ligger då huvudfokus på det?

– Vi har plats för fler, men det är brist på bostäder. Därför är projekt som Storsjö Strand viktigt. Vi kan inte slå oss till ro och nöja oss.

Under 2013 och 2014 satsar kommunen 20 miljoner kronor på att få ungdomar i arbete inom det offentliga.

– Det arbetet började redan i år, genom att verksamheter har anställt människor som tidigare fick försörjningsstöd från socialtjänsten. Vi satsar också på att kunna erbjuda alla 16-18-åringar sommarjobb under 2014. I somras var det över 1 000 unga som sommarjobbade, alla som sökte fick jobb.

Vid årsskiftet träder den nya lagen LOV, Lag om valfrihet, i kraft. Den innebär att fler privata entreprenör kommer kunna bedriva till exempel hemtjänst. Samtidigt vill kommunen försäkra sig om att det rehabiliterande arbetssättet – den erkända så kallade Östersundsmodellen – garanteras.

– Det är viktigt att ha det synsättet, säger AnnSofie Andersson.

Utredningen av kulturen fortsätter. Det handlar om utveckling av Storsjöteatern och en centralt placerad konsertlokal. Men inga renoveringar eller byggnationer kommer starta under 2014.

– Det finns inga investeringsmedel för det. Till 2015 får sådana investeringar komma in och vägas mot andra investeringar.

Den politiska majoriteten skriver också att man vill attrahera företag med miljötänkande, så kallade Cleantechföretag.

– Det kan vi framför allt göra genom att visa våra målsättningar för klimatarbetet och att vi tar det på allvar. Att hålla fanan högt. Kommuner som gör det brukar locka företag och forskning inom Cleantech. 2010 blev Östersund utsedd till bästa klimatkommun av Naturskyddsföreningen, säger AnnSofie Andersson.

Kommunen ska fortsätta stödja Mittuniversitetet med 6 miljoner kronor under nästa år. Det innebär pengar till Nationellt vintersportcentrum – och även det omstridda Peak Innovation-projektet.

– Samtliga ägare har ju sagt att vi tror på det här projektet, bland annat för att få arbetstillfällen i länet. Det handlar om en långsiktighet. Just nu håller man på att slutföra rekryteringen av tjänster till Peak.

Tillsammans med företag och föreningar vill kommunen söka ett EU-projekt som handlar om tillgänglighetsfrågor för människor med funktionsnedsättning. Framför allt för att "göra Östersund till en destination".

– Vi vet att de platser som är tillgängliga lockar mer besökare. Det blir ett Östersund som gör att alla kan trivas.

I budgeten är även driftskostnaden för nya Östersund Arena inräknad och ökade kostnader för skidstadion.