Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta problem efter stafettläkarstoppet

Frustration, stress och rädsla för missar och felbedömningar är några av problemen i stafettläkarstoppets kölvatten.

Annons

Trots att stoppet hävdes, hann de fast anställda läkarna sluta. Dessa har ersatts med stafettläkare.

– Dem är det inget fel på, men det är väldigt många olika som även stannar under kort tid. Det leder till bristfällig kontinuitet, berättar distriktssköterska Elisabeth Evjen.

Som det ser ut nu är läkarbemanningen cirka 60–70 procent, uträknat efter antalet patienter. Även om det skulle bli full styrka innebär bristen på kontinuitet att läkarna sällan kan ägna 100 procent av sin tid till sina ordinarie uppgifter.

– De har inte den vana som krävs, de kan inte våra system och så vidare. Därför tar de mycket av sekreterarnas tid i anspråk. Vilket gör att de inte hinner med alla sina uppgifter. Så det går inte att jämföra antalet läkare, före och nu, rakt av. Det kan kännas tröstlöst med en läkare som bara stannar i en vecka. Det här kostar mycket – inte bara pengar, säger distriktssköterska Anna Åkerman.

Brunflo hälsocentral har gått från 8 000 patienter till 11 000 i och med att de tagit över delar från Torvalla hälsocentral. Men någon ökning av personal, i paritet till patientökningen, har inte skett.

Förutom att telefontillgängligheten blir dålig, svårigheter att få läkartid och att receptförnyelser kan dröja länge, känner hälsocentralens distriktssköterskor att patientsäkerheten är hotad:

– Det kan innebära att det kan ta tid att få den vård man behöver. Det kan dröja innan läkare kan ta hand om provsvar. Detta i sin tur kan medföra att patienter får en fördröjd diagnos och även en fördröjd behandling, säger Anna Åkerman.

Hälsocentralens distriktssköterskor har skickat skrivelser till ansvariga politiker, vilka även besökt hälsocentralen. Det pågår även en löpande dialog med facket.

– Jag tror att både de och våra överordnade gör så gott de kan, säger Anna Åkerman.

Distriktssköterskorna understryker att de nu framför allt vill berätta och förklara varför läget är som det är på hälsocentralen i Brunflo.

– Vi gör så gott vi kan efter förutsättningarna, säger distriktssköterska Monica Olsson.