Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter utreda samhällsmaster för bättre täckning

Post och telestyrelsen (PTS) fick nyligen i uppdrag av regeringen att utreda hur samhällsmaster kan förbättra täckningen i landet.

I juni lämnade PTS en rapport till regeringen med elva punkter kring hur mobiltäckningen kan förbättras i Sverige. En av punkterna var att använda sig av så kallade samhällsmaster.

Nyligen gav regeringen ytterligare ett uppdrag till PTS att undersöka hur samhällsmaster skulle kunna användas. Uppdraget är generellt och specificerar inte några särskilda platser i landet men gäller framför allt landsbygden.

– PTS ska titta på möjligheterna att lösa de här bekymren med hjälp av så kallade samhällsmaster, säger Jonas Johansson som är pressekreterare till IT-minister Anna-Karin Hatt.

Tanken är att samhällsmaster ska fungera som ett komplement och hjälpa kommersiella aktörer att bygga ut mobilnätet.

I PTS uppdrag ingår att kartlägga hur den befintliga infrastrukturen kan användas för samhällsmaster, till exempel höga byggnader som kyrktorn och vattentorn. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september nästa år, först efter det kan samhällsmaster komma att bli verklighet.