Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlad situation på strokeavdelningen

På Östersunds sjukhus saknas patientkläder, sängkläder och handdukar.

– Vi får torka patienterna med örngott efter att de har gjort ner sig, säger Barbro Englesson, sjuksköterska.

Sjukhuset hyr all form av textil från ett företag som också sköter tvätten. Enligt en sjuksköterska som har jobbat på strokeavdelningen i fem år så har problemet funnits så länge hon har varit där. Men det har eskalerat på slutet och just strokeavdelningen är hårt drabbad.

– En person som kom in i helgen gjorde ner sig en gång i timmen, men vi kunde inte byta patientens kläder eftersom det inte fanns några, säger Barbo Englesson.

Patienterna på just strokeavdelningen behöver sitta upp för att inte sätta i halsen och kvävas när de äter och då behövs kläder för att skyla dem. Men även filtar har saknats när patienter har frusit.

– I helgen har det varit en förtvivlad situation och vi kan inte bedriva vår verksamhet. Det är jättegenant och förfärligt mot patienterna, säger Barbro Englesson.

Kontaktpersonen för textiler på Landstinget tror att ombyggnaden av strokeavdelningen kan vara en bidragande orsak till textilbristen.

– Vi har inte haft samma koll på hur mycket vi har, säger Lasse Eriksson.

Men på strokeavdelningen menar man att det inte stämmer eftersom problemet har funnits länge.

– Vi har inte ens fått vår standardbeställning, säger Barbo Englesson.

Lasse Eriksson säger att en annan anledning är svinnet av kläder.

– Ett exempel är att en tredjedel av alla patientbyxor försvinner på något sätt. Det är väl sådana saker som kan göra att det fattas. Leveransföretaget Textilias återförskaffning av nya kläder ligger inte i fas med svinnet och vi har skurit ned på leveransen för att alla avdelningar ska få. Men visst är det en viss brist och det har vi tagit upp det med Textilia, säger han.

När ÖP når med Textilias vd Tomas Bergström befinner han sig i Peking, där en stor del av textilerna kommer ifrån.

– Det är intressant att du ringer mig angående det här just nu, jag vet att det är ett problem. Hela världens textilproduktion finns i Asien och sista året har det varit komplext och konkurrensen om kapaciteten har varit hög. Dessutom har bomullspriset varit väldigt högt, säger Tomas Bergström.

Men även han nämner svinnet.

– Om svinnet är högt kan det bli brist för vi kan ha sex till nio månaders leveranstid för nya kläder. Ofta är det inte bara ena sidan som felar. Kläderna ska cirkulera och vi kan inte leverera dem om vi inte får dem tillbaka, säger han.

Barbro Englesson upprörs av förklaringarna:

– Alla led kan skylla på varandra, men frågan är vem som ska anpassa sig till vem. Hyllorna är tomma, det är ett faktum, säger hon.