Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlat hjärta till bländande poparrangemang

Patrik Backlund
Patrik Backlund Is an Arsonist
Bolag: Egenutgiven (med hjälp av Scharinska)
Betyg: 4

Annons

Patrik Backlund har humor. Om det är något som står ut från de gånger jag träffat honom så är det hans breda flin. Lite galet, nästan. Som Jokern i Batman. "Home is where I slept last night, it does not have a living room fire" sjunger han lakoniskt på "Living Room Fire" och det är en bit humor ganska utsökt biten av melankoli. För även om "Patrik Backlund Is an Arsonist" är ett i stora drag ganska vemodigt album rent textmässigt så vägs det alltid upp av Backlunds komiska kvaliteter.

Den klassiska formeln "deppade texter + peppad musik = guld", senast öppet uttalad av Oskar Linnros under fjolsommarens intervjuer, är här också allestädes närvarande. Att förtvivlat skrika ut sitt hjärta till bländande pop- och rockarrangemang som konstant stiger uppåt. Folk har gjort det för evigt. Patrik Backlund gör det. Publiken på konserterna kommer att göra det. Åtminstone de allra längst fram. Avslutande "Seesaw" är en sådan låt som börjar som en virvel någonstans långt ner och växer till en tromb - där inne rusar det och när det är över står man med luggen fastklistrad mot svettlackad panna. Ett finare betyg än så går inte att ge.