Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förutsägbara men fatala dumheter

– Gå hem och laga mat!

Den repliken fick Skys reporter Vera Spadini slängd i nosen efter det att Milan slagit Lecce med 2–0 i mars 2012. Okvädandet kom från matchhjälten och Milans dåvarande stjärnspelare Zlatan Ibrahimovic.

Eftersom de flesta svenska sportreportrar är fäaktigt underdåniga gentemot Zlatan Ibrahimovic och dessutom de flesta samhällsdebattörer inte läser sportsidorna så fastnade repliken i det mediala grovgallret. Värre blev det när stjärnan i förra veckans Expressen sa sin hjärtas mening om damfotboll – och avslutade med: "De kan få en cykel med min autograf på."

Det är en sak att spy på en kvinnlig italiensk journalist – en helt annan att göra det på svensk damfotboll. Men ett antal hovnarrar på sportsidorna tog snabbt sin despot i försvar:

"Han borde ha uttryckt sig på ett helt annat sätt eller inte sagt något om det alls."

"Men Zlatan vore inte Zlatan om han inte gjorde allt på sitt sätt. Gick sin egen väg. Han har alltid berört och kommer alltid att göra det. Anledningen till att han tog i för mycket tror jag enbart bottnar i en enda sak. Ilskan över att Anders Svenssons prestation kommit i skymundan."

"Jag är rätt övertygad om att Zlatan inte menade att sätta damfotbollen på plats eller nedvärdera den."

Så skriver Daniel Kristoffersson i en krönika i Expressen.

Mer förödande än reportrar som råsliter för att få Guldkalkonen är dock fjäsket på högre nivåer. Att ett samtal med Zlatan Ibrahimovic var det som fick Erik Hamrén att stanna som förbundskapten är ytterst illavarslande. "Det värsta är att Erik Hamrén i sin underdåniga önskan att vara Zlatan till lags har gjort honom till landslagskapten och sålunda försett honom med en auktoritet han inte ska ha", skrev Aftonbladets förra chefredaktör Yrsa Stenius i februari i fjol.

För detta blev hon idiot- eller rasistförklarad av de värsta proffsdebattörerna. Fotbollsförbundet teg, och tiger, ty där läser man inte kultursidor. Så går det som det går. Avanti, Erik och Zlatan!