Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltning stängs efter påhopp

Ragunda kommun har stängt ned Individ– och familjeomsorgen på obestämd framtid. Anledningen är att personalen anser sig vara underbemannad och utsatt för påhopp från kommunledning och politiker.

Personalen och IFO-chefen, Ulla Persson Titelman, har under flertalet år påtalat om bristen på personal vid Individ- och familjeomsorgen, socialtjänsten, utan att få gehör för detta. Det är anledningen till att man har valt att stänga förvaltningen.

Ulla Persson Titelman kan inte svara på hur länge förvaltningen kommer att vara stängd. Hon säger också att det är oklart hur detta kommer att påverka människorna som är i behov av hjälp från Individ– och familjeomsorgen, men att ansvaret för att lösa situationen ligger hos kommunstyrelsen.

– Personalen har gått hem och tänker inte komma tillbaka förrän kommunstyrelsen har ordnat detta. De anställda tycker om arbetet och är väldigt engagerade men de har valt att agera på detta sätt för att de inte vill bli utslitna. Jämfört med andra kommuner som är jämnstora med Ragunda så är personalen här väldigt underbemannad, och det är inte okej, säger Ulla Persson Titelman.

Ingrid Larsson är en av tjänstemännen som har valt att gå hem. Hon säger att underbemanningen är ett problem men att det också handlar om att hon och henens kollegor har blivit utsatta för påhopp från politiker. För ungefär två veckor sedan sa oppositionspolitikern i Ragunda, Bo Bergström (AfR), till ÖP att styrning, ledning och kunskap saknas inom omsorgen, och det är detta som tjänstemännen har reagerat på.

– Vi känner inget stöd från politiskt håll, säger hon.

Bo Bergström tycker dock inte att det är ett påhopp.

– Jag håller mig bara till fakta, säger han.

Lennart Skoog (S), ordförande för sociala utskottet i Ragunda kommun, medger att Individ– och familjeomsorgen under lång tid har haft problem med underbemanning. Problemet har dock blivit mer påtagligt på senare tid. Han säger att antalet barnärenden inom Individ- och familjeomsorgen är 57 stycken hittills i år. Det är ungefär en fördubbling jämfört med motsvarande period i fjol, och samtidigt har inte personalstyrkan ökat.

– Personalen har mycket att göra så jag har förståelse för att de agerar på detta sätt men jag kan inte säga att jag tycker om det, säger Lennart Skoog.

Underbemanningen beror på att det inte finns budgetutrymme till att anställda fler personer, enligt Lennart Skoog.

I morgon ska presidierna i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen träffas för att prata om problemet som har uppstått och hur det ska lösas. Men det är inte tal om att anställa fler personer just nu. Presidierna ska i stället försöka komma underfund med hur situation ska lösas på lång sikt, och det kan bland annat innebära en större budget för förvaltningen år 2014.

– Min förhoppning är att vi kommer att hitta en lösning under mötet. Det är viktigt att personalen känner att de har vårt stöd, säger Lennart Skoog.