Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltningsrätten stoppar försäljning av Älggårdsberget

Det är förvaltningsrätten i Härnösand som stoppat Ragunda kommuns försäljning av konferensanläggningen Älggårdsberget i Bispgården. Detta efter ett överklagande av Stefan Nilsson (AfR) som begärt inhibition av beslutet.

– Det här ärendet har hanterats mycket oproffsigt. Så här får det inte gå till. Det drar ett löjets skimmer över kommunen, säger Stefan Nilsson.

Som ÖP redan berättat måste kommunen nu fatta ett nytt beslut om hur den planerade försäljningen ska genomföras eftersom det var fel att delegera den slutliga handläggningen till kommunchefen Gun Fahlander.

I sitt överklagande av kommunfullmäktiges beslut anser Stefan Nilsson, förutom felaktig delegation, att beslutet dessutom innebär ett stöd till enskild näringsidkare.

I det senare fallet anser han detta vara ett otillåtet statsstöd enligt EU:s statsstödsbestämmelser.

Han vill också att rätten ska utreda om kommunen brustit i sin sekretess mot bakgrund av att ett nytt och högre bud lämnades på den aktuella fastigheten dagen innan kommunfullmäktige skulle besluta om försäljningen.

Detta ledde till att ursprungsbudet kom att höjas över det nya budet.

Stefan Nilsson påpekar vidare att ingen oberoende marknadsvärdering gjorts inför försäljningen.

Enligt honom riskerar därför kommunen att sälja den aktuella fastigheten till underpris och därmed ge ett olagligt kommunalt stöd till köparen.

Ragunda kommun har nu tiden fram till 24 november på sig att yttra sig i ärendet. Under tiden stoppas alltså verkställigheten av det överklagade beslutet genom förvaltningsrättens beslut om inhibition.