Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förväxla inte jaktlust med naturvård

Annons

Länsstyrelsen i Västerbotten har nyligen gett tillstånd till rivning av fem bäverdammar.

Tre av dem ligger i Pyltbäcken nedströms Ekorrsele i Vindelns kommun. Även i Robertsfors och i Dorotea kommuner får bäverdammar rivas. Där ska dammarna ha gjort att stora lek- och uppväxtområden för öring torrläggs vid låga vattenflöden under sommaren.

I samband med rivningen ska jakt bedrivas på bäver i området. Detta enligt länsstyrelsen för "att lösa problemen långsiktigt". Med tanke på tidpunkten på året påstår länsstyrelsen att det av djuretiska skäl är viktigt att bävrarna i dammarna som rivs skjuts.

Frågan är dock om länsstyrelsen över huvud taget förstår vad etik betyder? För det första borde det enda etiska alternativet ha varit att förflytta bävrarna till en annan ort där de hade kunnat bygga nya dammar. Om man nu måste ta bort dammarna så hade det kunnat göras vid en annan årstid.

Man får en känsla av att jakten inte har något med "nödvändighet" att göra utan enbart bedrivs för att man nu får chansen att skjuta ett ovanligt djur. Etik och naturvård ska inte förväxlas med jaktlust.

Martin Ekdahl

Rostock

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel