Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fosterrörelser ska uppmärksammas

En graviditet kan innebära en rad orosmoment.
Nya rön ska minska riskerna för dödföddhet och en viss typ av förlossningsskador.

Annons

Mödravården bör ge alla gravida kvinnor information om fosterrörelser, och uppmana kvinnorna att söka hjälp om fostrets rörelser försvagas i slutet av graviditeten, är Socialstyrelsens nya rekommendation. Minskade fosterrörelser kan tyda på att fostret får för lite näring och syre.

Socialstyrelsen rekommenderar vidare att sjukvården gör en riskbedömning i samtliga fall där gravida söker vård för minskade fosterrörelser. Om så krävs ska kvinnorna också erbjudas undersökning så snart som möjligt.

Syftet med Socialstyrelsens nya rekommendationer är att färre foster ska dö i livmodern, och att färre barn ska dö eller skadas i samband med förlossningen.

Förlossningsskador hos kvinnor är fortfarande ett relativt outforskat område. SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har gått igenom det vetenskapliga underlag som finns.

I dag saknas klara riktlinjer för hur en skadlig bristning i ändtarmens ringmuskel diagnosticeras. SBU:s utvärdering visar att en ultraljudsundersökning direkt efter en förlossning kan göra att en sådan bristning kan upptäckas i tid och därmed åtgärdas.

Annons