Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fot, Fido! Här får du inte bada

Heta sommardagar är inte bara svettiga för oss människor. Men våra fyrbenta vänner är inte välkomna överallt för ett svalkande dopp.

Hundratals stränder med den internationella miljöutmärkelsen Blå flagg har i Danmark stängt för hundar, skriver Sydsvenskan. Men i Sverige finns inget sådant förbud – i stället är det upp till kommunerna själva att avgöra var det är tillåtet för hundar att bada.

– Generellt sett är det förbjudet med hundbad på allmänna badplatser. Jag har förståelse för att man inte vill ha en lösspringande hund hoppandes över ens grejer, skakandes vatten och liknande. Det gäller att visa hänsyn, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.

På vissa ställen i landet finns det speciella badplatser avsedda för hundar. På andra ställen kan det handla om en del av en allmän badplats som är avsatt för fyrfotabad. På privat mark kan markägaren utestänga hundar från bryggor och ligger vattnet i ett naturreservat ska hunden hållas kopplad. Information om vad som gäller i just ditt område finns i regel på kommunens hemsida.

Och för den som inte lyckas hitta ett hundvänligt bad i närheten går det alltid att ta till ett gammalt beprövat knep om Fido mår dåligt av värmen:

– Då är det bara att ta fram hinken och hälla över, säger Rosenberg.