Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll och fest under afrikansk vecka

Med fotboll och starka såser vill Nigerianska föreningen skapa en mångkulturell mötesplats.
– Det blir en kulturfest, säger Martin Lawson.

Den 1 oktober firar Nigeria sin nationaldag. I Afrikas folkrikaste land är det en viktig händelse och den uppmärksammas även av det dryga fyrtiotalet medlemmarna i Nigerianska föreningen i Jämtland.

– Vi bildade föreningen för att kunna träffas, ta hand om varandra och se till så att alla har ett bra liv, berättar Adeshola Oduyiga som sköter om marknadsföringen i föreningen.

I anslutning till nationaldagen brukar man årligen anordna vad man kallar en afrikansk vecka. Årets festligheter går av stapeln på Jamtli den 3:e och 4:e oktober och det utlovas ett späckat program.

– Det blir barnaktiviteter, liveband, mat med starka såser och kulturfest. Och så fotboll såklart, säger Adeshola Oduyiga.

Fotboll är stort i Nigeria vars landslag leddes av Sveriges gamle förbundskapten Lars Lagerbäck till VM 2010. Och Adeshola Oduyiga tror på seger i den fotbollsturnering som spelas i anslutning till festligheterna.

– Vi har några riktigt bra spelare i föreningen.

Tidigare år har festligheterna lockat hundratalet besökare, en siffra som man i år hoppas kunna slå.

– Vi har ett speciellt program för att integrera olika kulturer och hoppas att alla ska känna sig välkomna, säger föreningens ordförande Martin Lawson.