Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll och fest under afrikansk vecka

Med fotboll och starka såser vill Nigerianska föreningen skapa en mångkulturell mötesplats.
– Det blir en kulturfest, säger Martin Lawson.

Annons

Den 1 oktober firar Nigeria sin nationaldag. I Afrikas folkrikaste land är det en viktig händelse och den uppmärksammas även av det dryga fyrtiotalet medlemmarna i Nigerianska föreningen i Jämtland.

– Vi bildade föreningen för att kunna träffas, ta hand om varandra och se till så att alla har ett bra liv, berättar Adeshola Oduyiga som sköter om marknadsföringen i föreningen.

I anslutning till nationaldagen brukar man årligen anordna vad man kallar en afrikansk vecka. Årets festligheter går av stapeln på Jamtli den 3:e och 4:e oktober och det utlovas ett späckat program.

– Det blir barnaktiviteter, liveband, mat med starka såser och kulturfest. Och så fotboll såklart, säger Adeshola Oduyiga.

Fotboll är stort i Nigeria vars landslag leddes av Sveriges gamle förbundskapten Lars Lagerbäck till VM 2010. Och Adeshola Oduyiga tror på seger i den fotbollsturnering som spelas i anslutning till festligheterna.

– Vi har några riktigt bra spelare i föreningen.

Tidigare år har festligheterna lockat hundratalet besökare, en siffra som man i år hoppas kunna slå.

– Vi har ett speciellt program för att integrera olika kulturer och hoppas att alla ska känna sig välkomna, säger föreningens ordförande Martin Lawson.