Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll och mycket mer

Storsjöcupen är inte bara målkavalkad och entusiastisk publik. Det är årets bästa vecka för glassförsäljarna och det bjussas på en rad andra aktiviteter som barn och vuxna prövar på.

Varje dag serveras cirka 25 000 portioner på de olika matställen som arrangörerna basar för. I Storsjöskolan är det full fart i köket då 800 lunchportioner pasta och skinksås håvas ut.

– Jag kom fem i morse och går hem vid niotiden i kväll. Om allt går bra, säger Tomas Grunden som är kökschef.

Tillsammans med fyra föräldrar och fyra anställda serverar han frukost, lunch och middag till en fullsatt matsal, där lagen och ledarna äter i skift. Föräldrarna ställer upp och jobbar 20 timmar per barn, som de har med i turneringen. Men övrig personal är anställd av arrangören.

Utanför skolan, på sportfältet finns det pingisbord, marknadsstånd och en hel massa annat som inte har med en gräsmatta och fotbollar att göra. Wille Rösand från Östersund försöker träffa rätt med en boll vid en av stationerna.

– Det är kul att vara här och testa alla grejer. De har så många tävlingar, säger han.

Men det är inte bara i Odensala som det märks att det är någonting på gång. På stora torget i Östersunds centrum monteras scenen upp inför kvällens invigningsceremoni. Då alla deltagare kommer att gå på parad från Österängsparken till Stora torget där underhållning och prisutdelning för bäst utklädda lag väntar.

Och på gågatan är det långa köer hos glassförsäljarna.

– Det här är årets bästa vecka. Vi får in en stor del av vår årsomsättning. Förut var yranveckan större, men den här har gått om nu, säger butiksägaren Per Stalander och håvar upp ytterligare en bägare med chokladglass.

Det är många långväga gäster på besök. Från Steinkjer, norr om Trondheim, kommer Ingvild Vada med familj. De bor på Lillsjöskolan och stannar en vecka i stan.

– Det är första året vi är här, men vi har stora förväntningar. Vi har hört mycket skryt om den goda stämningen och den proffsiga turneringen, säger Ingvild Vada.