Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll som gemensamt språk

Elever möts i ett projekt kring idrott och integration.

– Fotbollens språk är universellt, säger Arturo Duarte från Colombia.

Hanna Eklund, som är lärare i idrott och religion på Storsjögymnasiet i Östersund, fick en idé om ett ämnesövergripande projekt för att främja integration.

Det hela går ut på att tredjeårseleverna på Storsjögymnasiets barn- och fritidsprogram med fotbollsinriktning leder ett träningspass för elever som läser svenska för invandrare, SFI.

– Eleverna var positiva till projektet från dag ett. De läser flera kurser som handlar om ledarskap som de nu får användning av och sport förenar, säger Hanna Eklund.

På Jämtkraft Arena i Östersund har ett 30-tal förväntansfulla SFI-elever från 11 nationer samlats för en genomgång av dagens träningspass. Stämningen är hög och skratten många trots att det blir en hel del språkliga missförstånd under de inledande teknikövningarna.

– Det finns mycket sportintresse bland SFI-eleverna, säger Ylva Lundstedt som är samordnare på Primrose som bedriver SFI-undervisningen.

– Titta på alla leenden, man blir så rörd. Sådana här initiativ är bra för integrationen och jag kan bara uppmana idrottsföreningarna att höra av sig.

Mitt på planen, iförd en gul- och svartrandig fotbollströja, springer Arturo Duarte efter bollen. Trots kylan i luften rinner svetten och han är andfådd.

– Det måste vara den tunna luften i Östersund, skojar han.

– Fotbollsträning är bra och ger lite krydda i livet.

På fredag fortsätter projektet med en träff på Storsjögymnasiet där eleverna får mötas i en diskussion kring integration och religion.