Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Andersson: Härlig början, trist slut – men ÖFK får ändå toppbetyg

Det började med 1–1 och ett färgsprakande spel mot Hammarby.
Det slutade med 2–4 mot nästjumbon Gefle – en riktig stjärnsmäll, rakt i ansiktet.

Annons

Däremellan har Östersunds FK bjudit på gott och blandat i den historiska debuten i allsvenskan. Mest gott.

2–0 mot IFK Göteborg, 3–0 mot Malmö FF och 5–1 mot Örebro är tre särklassiga höjdpunkter.

0–5 mot GIF Sundsvall, 2–4 mot både Örebro och Gefle är tre bottennapp . Liksom en radda av bortamatcher som inte var särskilt imponerande.

Säsongen har ändå präglats av en överraskande positivitet. Både i spel och i resultat.

Att som nykomlingen kunna slutparkera på åttonde plats, före lag som Hammarby, Häcken och Örebro är ett rungande toppbetyg till spelare och ledare. Inte många andra allsvenska nykomlingar har gjort sådana avtryck som Östersunds FK.

En av Sveriges mest respekterade sportjournalister, Åke Stolt, var begeistrad när han såg nykomlingen spela premiär mot Hammarby. Det här var en del av hans intryck.

"Jag har följt svensk och internationell fotboll sedan i slutet av 1960-talet. Jag har aldrig sett en allsvensk debutant skapa koreografisk skönhet med närmast geometrisk kreativitet så som Östersund spelade mot Hammarby i den första halvleken. Det var så vackert att det nästan var omöjligt att ta in".

Förmodligen överdrev den gode Stolt en aning – det är lätt att göra det om man vurmar för det estetiska – men han har förstås en poäng.

Östersunds FK kanske aldrig vinner någon allsvenska eller ens någon allsvensk medalj – i det segmentet rör sig oftast bara klubbarna med de fetaste plånböckerna – men man kan vinna på andra områden.

Man kan vinna fotbollshjärtan, eller allsvenska skönhetspoäng. Ja, i en sådan liga skulle nog ÖFK ta SM-guld.

Östersunds FK har helt enkelt trotsat fotbollens "logik". Precis som humlan, som inte ska kunna flyga, har Potters mannar, visat att det går att lyckas i Norrlands inland, i "snöbältet". Dessutom med en stil som är förknippad med lag från sydligare breddgrader.

Nerikes Allehands Lasse Wirström skrev om "Främlingslegionen i Östersund", men han gjorde det med beundran. Östersunds FK har redan skaffat sig goodwill i mängd och det med en anfallsglad fotboll som inte många andra svenska lag vågar eller kan kopiera.

Risken är förstås stor att de skickligaste av lagets individualister snappas upp av andra och bättre klubbar. Redan i vinter. Om Elfsborg erbjuder Alex Dyer 150 000 kronor i månaden och en utlandsklubb lockar med 200 000 kronor till Saman Ghoddos – då är det givet att de överväger en flytt.

Östersund är inte världens fotbollsmässiga mittpunkt, med ett klimat som säkert avskräcker vissa potentiella nyförvärv att byta klubb. Graham Potter inser det. Han vet att ÖFK:s modell är att bygga framgång på ett annorlunda sätt.

Modellen känner vi till; att locka till sig unga (Östersund har den yngsta truppen i allsvenskan), okända spelare och vidareutveckla dessa. Kanske så bra att större klubbar värvar dem. Rasmus Lindkvist, David Accam och Modou Barrow är tre lysande exempel på detta.

Dyer och Ghoddos, kanske även Brwa Nouri kan följa i samma fotspår. Trist, men logiskt. Östersunds FK befinner sig fortfarande en bit ned i den allsvensk lönehierarkin.

Fördelen är att ÖFK i vissa fall kan inbringa rejäla övergångssummor. Det är också en vinst.

Vad händer nästa år? Kommer konkurrenterna att använda vintern på att läsa in sig på ÖFK? Eller kan Graham Potter dra fram nya "kaniner" ur sin hatt?

Mer från ÖFK:s första säsong i allsvenskan:

Här är alla spelarna i ÖFK:s trupp under den historiska debutsäsongen i allsvenskan

Östersunds FK showar vidare – här är statistiken du inte vill missa om premiärsäsongen i allsvenskan

Allt från matchen ÖFK- Gefle:

Kapten Dyer om flyttryktena: "Det måste vara något stort för att lämna ÖFK"

Energifyllt Gefle sänkte ÖFK i målglad säsongsavslutning

Många låga betyg efter den tunga ÖFK-förlusten mot Gefle

Här gör Saman Ghoddos ÖFK:s sista mål för säsongen – reducerar i slutminuterna mot Gefle

Efter tunga starten – här reducerar lagkapten Dyer för ÖFK

Läs mer:

Potter utsedd till Årets ledare – tar emot priset under Geflematchen

Därför klarar ÖFK spelartapp – och hyllningen till personerna bakom Graham Potter: "Ögon och öron överallt"

Så var ÖFK:s sista träning inför säsongens sista match – Nouri saknas mot Gefle

Mer läsning

Annons