Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vad händer om kaptenen skulle lämna ett fartyg som flyter?

Det sägs att kaptenen ska lämna ett sjunkande fartyg sist. Hur funkar det om fartyget flyter bättre än någonsin?
Skulle ett eventuellt tapp av Alex Dyer innebära slutet för ÖFK?

Annons

Allsvenskan är inte färdigspelad och vi vet ännu inte vilka 16 lag som spelar i Sveriges högsta serie nästa år. Trots det är vi redan inne i en silly season som kommer bjuda på rykten, spekulationer och – tro det eller ej – till och med några bekräftade övergångar under vintern och våren.

Under söndagen, timmarna efter att vi publicerat en artikel kring kontraktsläget i ÖFK, kom uppgifter om att lagkaptenen Alex Dyer kan vara nära en övergång till allsvenska konkurrenten Elfsborg. Under måndagen kom sedan rapporter om att Djurgården är ute efter mittfältspartnern Brwa Nouri.

Är inte ÖFK-supportrar vana vid att publikfavoriter och viktiga spelare försvinner vid det här laget?

Det räcker med att kolla på statistik för att inse Dyers värde. Han ligger tvåa i interna skytteligan, ett mål bakom Saman Ghoddos och toppar samtidigt assistligan överlägset. Lägger vi till att Dyer är kaptenen som bland ska ha tagit initiativ till ett eget brandtal inför den bragdartade Malmömatchen är det lätt att kalla honom för ÖFK:s viktigaste spelare.

Ett eventuellt tapp av Dyer eller Nouri till konkurrerande klubbar skulle innebära att enormt viktiga, ledande spelare försvinner. En katastr... Nej, vänta.

Är inte ÖFK-supportrar vana vid att publikfavoriter och viktiga spelare försvinner vid det här laget?

David Accam och Modou Barrow är så klart i en klass för sig, men vi har också sett spelare som Rasmus Lindkvist, Samuel Mensiro (då Mensah, nu tillbaka i ÖFK), Isaac Shaze, Seon-Min Moon och Michael Omoh lämna. Luckorna efter dussintals av spelare som försvunnit har fyllts och förbättrats genom åren. Alex Dyer togs till exempel in för att "fylla tomrummet efter spelare som Isaac Shaze och Seon-Min Moon på mittfältet" enligt Graham Potter i december 2013.

ÖFK pratar ofta om att de ligger många transferfönster fram i planeringen och resultatet är tydligt under den senare delen av säsongen. Dyer och Nouri har förvisso varit fantastiska, men spelare som Saman Ghoddos, Ken Sema, Stefan Karlsson och Curtis Edwards har också varit bländande i många matcher. Det är namn som få jämtar hade hört talas om inför denna säsong.

Nu vet vi ännu inte om Dyer, Nouri eller någon av övriga tolv spelare utan kontrakt försvinner. Oavsett vilka som lämnar så borde vi vid det här laget nästan kunna räkna med att ÖFK vet vilka spelare som söks och att de även kommer att hittas.

Det kanske är naivt och jag inser att det lär finnas få Alex Dyer- eller Curtis Edwards-typer kvar att fiska upp för att kunna ta in för allsvenskt spel, men det finns en Graham Potter. Han har kontrakt och det är ÖFK:s viktigaste del i lagbygget för att förvandla luckor i truppen till publikfavoriter.

Mer läsning

Annons