Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potters stora kväll – fick förnämsta priset framröstad av spelare, ledare och media: "Jag är stolt och hedrad"

Vilken kväll det blev för Graham Potter när allsvenskans stora pris delades ut på C-mores fotbollsgala. Potter blev årets tränare – det förnämsta priset av alla.

Annons

En glädjestrålande Graham Potter visar upp priset han fick som

– Jag är stolt och hedrad över den här utmärkelsen, sa en rörd ÖFK-tränare efter att ha fått motta utmärkelsen i direktsändning under galan på torsdagskvällen.

Och det var inte vilka konkurrenter som helst han slog ut längs vägen. Guldtränaren Allan Kuhn, Malmö FF, och AIK:s Rikard Norling fanns också med bland de nominerade.

Men jurun tvekade aldrig: Graham Potter skulle ha årets pris. Framröstad inte minst av de allsvenska klubbarnas lagkaptener, fotbollsledare och journalister.

Graham Potter fick förklara om och om igen i direktsändning hur han lyckats skapa en unik spelstil med sitt Östersund.

– Det kom som en total överraskning för mig. Jag känner mig extra glad över att så starka tränarkollegor fanns bland de nominerade. Plus att lagkaptenerna i de olika lagen höll på mig. Klart att det värmer lite extra, fortsatte Potter ödmjukt.

Fotboll är kul, tycker U21-lagets förbundskapten Håkan Ericson och Graham Potter under minglandet i väntan på att fotbollsgalan inleds.

I och med titeln "Årets tränare" känns det som om 2016 verkligen blivit Graham Potters fotbollsår. För bara någon vecka sedan fick han domarnas pris – även det eftertraktat bland tränarna och ett kvitto på att respekten för engelsmannen är stor även bland landets rättsskipare.

– Men det är inte bara jag som ligger bakom de prestationer som laget åstadkommit under vår första allsvenska säsong. Priset är även klubbens förtjänst, sa Potter, som inte är den som direkt framhäver sig själv.

Fast visst är det Potter som i första hand gjort avtryck med sitt helt nydanade offensiva och frejdiga spel. Segrar mot både IFK Göteborg, (h), Malmö, (b), hör till de främsta prestationerna under säsongen. I många av matcherna har ÖFK:s motståndare helt enkelt inte lyckats freda sig mot Östersunds snabba kortpassningsspel. Motståndarna har sprungit sig trötta...

– När jag kom hit för sex år sedan var vi långt, långt ifrån där vi befinner oss här och nu. Vi började helt enkelt från botten, minns ÖFK-tränaren, som betonar att han inte är färdig med sitt projekt ännu.

C-mores TV-lokaler i Frihamnen fylldes snabbt med pristagare, fotbollsledare, gamla spelarprofiler och så media förstås. Vi journalister flockades runt fotbollskändisarna.

Graham Potter var populär. Många ville prata, intervjua och få en inblick i hans eget uppfunna spel, framväxt genom många årtionden.

– De är min egen filosofi kring fotboll som funnits här inne i mitt huvud från det att jag spelade själv, blev tränare på universitet i England och fram tills nu. Du måste givetvis utveckla det dag för dag, match för match och säsong efter säsong, menade Potter när Sporten fick en pratstund mitt i minglandet.

Där stod han med bland annat OS-lagets förbundskapten Håkan Ericson, även framgångsrik U21-tränare. Vad dessa herrar samtalade om är en väl förborgad hemlighet, men att döma av leendena och deras gester, var det intressant.

– Det är modigt av jurun att gå emot fotbollsetablissemanget och utse Graham till det här tränarpriset. Det är ett jäkla erkännande för honom och för oss som klubb.

– Men så är han i mina ögon också Skandinaviens bäste tränare, inflikade ordföranden Daniel Kindberg, på plats i TV-lokalerna i Stockholm han också.

Mer läsning

Annons