Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalen i Jönköping kopplad till matchfixningshärvan – internationell liga kan ligga bakom : "Ett globalt problem"

I matchen mot J-Södra attackerades Östersunds målvakt Aly Keita av en instormande åskådare.
Nu kommer uppgifter från tysk polis att åskådaren kopplas till en internationell matchfixningsliga.
– Vi utreder matchfixning på samma sätt som vi utreder mordfall, säger Michael Bahrs vid den tyska polisen till SVT.

Annons

Det var i matchen mot J-Södra som Östersunds målvakt Aly Keita attackerades av en instormande åskådare – som av tysk polis kopplas till en internationell matchfixningsliga.

Tidigare i veckan avslöjade Uppdrag Granskning och Dagens Nyheter att hela 43 spelare i allsvenskan och superettan – där åtta matcher kan ha varit riggade under 2015 – är misstänkta att vara involverade i en stor matchfixningsskandal i Sverige.

LÄS MER: 43 spelare misstänkta för matchfixning

Nu kommer nya uppgifter från SVT om att incidenten från den allsvenska matchen mellan J-Södra och Östersund i Jönköping – där en 17-åring från Södertälje sprang in på planen och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita – kan ha kopplingar till härvan.

Redan då misstänktes matchfixning ha med saken att göra, och tips kom från tysk polis med specialisering på just matchfixning. Bland annat Svenska Spel undersökte saken men i Tingsrätten dömdes 17-åringen, som numera är 18 år, ör misshandel och falskt larm. Påföljden blev ungdomsvård.

Misstankarna om att matchen var fixad undersöktes aldrig ordentligt, enligt SVT. De var inte föremål för någon förundersökning för Riksenheten mot korruption – den enhet som har hand om matchfixningsärenden i Sverige.

LÄS MER: Syrianska en av tre utpekade klubbar på matchfixningslista: "Talar mycket med våra spelare"

Men när den nya härvan nu uppdagats kommer ny information. Återigen är det den tyska polisen som pekar på att en internationell matchfixarliga kan liga bakom incidenten. Detta utifrån kopplingar mellan 17-åringens bror och en 33-årig man – som den tyska polisen känner till och har tipsat svenska polisen om – som har kopplingar till ligan haft kontakt med varandra.

– Man måste undersöka bakomliggande faktorer och de personer som är inblandade. Vi utreder matchfixning på samma sätt som vi utreder mordfall, säger Michael Bahrs vid den tyska polisen till SVT, och betonar att matchfixning i hög utsträckning är en del av den organiserade brottsligheten.

17-åringens advokat bekräftat att bakgrunden till incidenten handlade om pengar satsade på matchen, men vill inte svara på huruvida brottet kan kopplas till matchfixning eller inte.

– Min klient säger att han hade lagt ett eget spel på matchen. I besvikelse över att det inte gick hem, agerande han som han gjorde, säger advokat Uno Karlsson till SVT.

SVT: Våra uppgifter från tysk polis gör gällande att brottet borde utretts som matchfixning?

– Det är uppgifter som jag inte kan kommentera, säger Karlsson.

Den tyska polisen med specialisering på matchfixning, med Michael Bahrs i spetsen, ska enligt honom vara villig att hjälpa svenska myndigheter att komma till bukt med problemet.

– Matchfixning är ett globalt problem. Vi kommer aldrig att kunna utrota problemet, men däremot begränsa det. Enda möjligheten för om vi ska bli framgångsrika är att alla länder samarbetar, säger Bahrs till SVT.

Mer läsning

Annons