Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖDFF lockar ny välmeriterad tränare till Jämtland: "Det kliar att få komma i gång"

Östersunds DFF agerar snabbt efter den turbulenta säsongen i elitettan. Håkan Lindström med lång meritlista som tränare, både från klubb- och landslag, har skrivit på för två år.
– Det lockar att sätta ÖDFF på högsta elitkartan, med lokal prägel, säger 55-åringen.

Annons

Läs även: Viljestarkt Sundsvall gav ÖDFF jättesmäll och säkrade kontraktet i elitettan

Måljubel för ÖDFF i avslutande matchen för säsongen hemma mot Sundsvall. Det blev en tung förlust 1–4, men laget fick ett glädjande besked inför nästa säsong då välmeriterade Håkan Lindström kliver på som ny tränare.

Östersunds DFF hade satt siktet på toppen av elitettan och allsvenskt avancemang. Men de planerna raserades när stjärnvärvningar sprack på grund av skador, spelare kom och gick i massor under säsongen och truppen var minimal.

– Vi hade betydligt större förhoppningar, men nu får vi vara glada att vi är kvar i elitettan och får fortsätta bygga vidare på det, säger ÖDFF-ordföranden Hans-Olof "Sola" Johansson.

Klubben kunde också direkt presentera en viktig grund för bygget – en ny huvudtränare. Och dessutom en med mycket diger meritlista.

Vad sägs om bland annat tolv år med olika ungdomslandslag med Roland Larsson som förbundskapten, sju år med AIK då Rikard Norling och Olle Nordin var huvudtränare, och sju år med Assyriska, då han var med i staben bakom laget som gick upp i allsvenskan 2004 och spelade final i Svenska cupen 2002 mot Elfsborg?

– Jag har ett hyfsat cv, men det är bättre att titta på vad vi ska göra och inte vad jag gjort tidigare, säger Håkan Lindström, tillbaka i Göteborg efter att ha varit uppe i Östersund under lördag förmiddag för att göra klart det sista.

Håkan Lindström har skrivit på för två år och startar redan om en månad.

– Jag åker upp två helger i december. De får inte äta praliner allt för länge, säger Håkan Lindström och skrattar.

Tanken är att han sedan flyttar upp i januari. Men han lämnar familjen, med dotter som går handbollsgymnasium, kvar i Göteborg.

– Jag kommer vecko- eller 14-dagars-pendla. Men det ser jag inte som något problem när man får göra något man brinner för. Det kliar att få komma i gång, säger 55-åringen, som ursprungligen kommer från Härnösand, men bott mestadels i Stockholmsområdet och de senaste åren i Göteborg.

En annan välmeriterad tränare från Jämtland, Jörgen "Zäta" Zetterström, bidrog också starkt till att Håkan Lindström nu är klar för ÖDFF.

– Vi har känt varandra i 15 år, och det är han som ligger bakom mycket att jag också flyttar upp dit. Det var "Zäta" som droppade mitt namn för ÖDFF och med mig har han pratat mycket om den roliga utmaning som det här handlar om, säger Håkan Lindström.

Både det som "Zäta" och klubbledningen presenterade gjorde att Håkan Lindström var snabb att nappa. Mycket handlar om att få med Ope, IFK Östersund och de övriga länsklubbarna i satsningen.

– Det är alltid lockande att fixa samarbete på orten och att få med de lokala unga spelarna att utvecklas och växa. Tjejerna brinner för sin fotboll, då ska vi också ge dem de bästa förutsättningarna, säger Håkan Lindström, som är tydlig med att årets scenario med tunn trupp inte kommer upprepas.

– Det var ett krav från mig, och även från styrelsen. Målet är att truppen ska sitta helt i februari och till stora delar vara klar när vi sätter i gång i januari, säger Håkan Lindström, som också sätter höga mål:

– Vi ska försöka vara bland de fyra främsta, men behöver nödvändigtvis inte gå upp redan 2017. Men det ska vi däremot göra år två.

Något annat som inte ska upprepas är de många matcherna som svängt i slutet.

– Leder vi en match, så ska vi kunna stänga den, ligger vi under ska vi kunna ställa om och jaga, och däremellan ska vi ha ett eget spel att känna oss trygga i.

Och hur ser det egna spelet signerat Håkan Lindström ut då?

– Vi ska ha ett starkt presspel och omställningsspel. Och det blir ingen tjongfotboll, utan mer ett snabbt passningsspel i djupet, säger Håkan Lindström.

Hans-Olof "Sola" Johansson är riktigt nöjd med ÖDFF:s första värvning till säsongen 2017:

– Det känns otroligt bra.

Mer läsning

Annons