Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöcupen: Spränger 500-gränsen: "Aldrig upplevt maken till intresse"

/

Sommarens upplaga av Storsjöcupen blir rekordstor.
– Jag har aldrig upplevt maken till intresse, säger Sven-Bertil Bengtsson om att "solskenscupen" spränger 500-lagsgränsen.

Annons

Cupens ordförande är även detta år närmast förbluffad över anstormningen av lag. Redan 15 december var Storsjöcupens ledning tvungen att stänga anmälan.

Då hade det tickat in över 550 (!) lag.

Det ska jämföras med fjolårets totalsiffra på 447 lag – som då var rekord med cirka 30 lag. Det innebär att årets ökning på mellan 12 och 14 procent kan bli en av de största i Storsjöcupens historia.

– Jag har aldrig upplevt maken till intresse, säger Bengtsson.

Har ni analyserat varför ökningen är så stor?

– Vi öppnade anmälningarna direkt efter fjolårets cup, men jag trodde ändå aldrig att det skulle bli ett sånt här gensvar. Vi var tvungen att stoppa anmälningarna redan 15 december, annars hade vi kunnat öka ännu mer.

Lagen från Norge står för den största ökningen, men trenden är positiv även från Stockholmsregionen. Det sistnämnda är extra roligt eftersom Storsjöcupens vision är att få in fler lag från Sverige.

Hur är det med sommarcuper i Norge; finns det inga såna?

– Jodå, den största är i Oslo. Den är jättestor, mycket större än vår, men fortfarande inte som Gothia Cup.

Årets rekordökning innebär att visionen på 500 lag till 2018 kommer att bli verklighet redan i år.

Läs mer: Nya fotbollsplaner skapas i Östersund – här är de olika projekten

Läs mer: Storsjöcupen slår nya rekord: "Det är helt otroligt"

En nyhet i år är att Storsjöcupen växer även geografiskt, åt nordväst. Ås IF tar hand om ett antal matcher på sin fina anläggning Hovängen. Där finns två 11-manna och en 7-mannaplan.…

Ås kommer därmed att ersätta Warners på Frösön, där man inte lyckats få till de nya gräsplanerna. Förhoppningsvis är dessa klara till nästa år.

Det är kanske med blandade känslor som ni utlokaliserar cupen ytterligare någon mil?

– Ja, så är det, men det är ändå inga stora problem med våra avstånd. Gothia Cup har mellan fem och sex mil till sin yttersta gräns.

Utvecklingen av Storsjöcupen är förstås enbart positiv. Jämtlands största idrottsarrangemang börjar nu bli så omfattande att cupen inom kort kanske måste utökas med en dag (från måndag till lördag).

– Vi har börjat prata om att börja redan på måndag. Det kan vara ett alternativ i framtiden, säger Sven-Bertil Bengtsson.

Apropå planer: Ännu fler matcher kommer att kunna spelas på Odensala sportfält. En 11- och en 7-mannaplan är eller håller på att anläggas mot Växtvaruhuset.

Färdiga gräsbitar placeras just nu på 11-mannaplanen.

– Experterna säger att det är rätt läge att göra det. Det betyder att gräset ska hinna sätta sig i marken lagom till cupen.

Precis som tidigare år kommer Storsjöcupen att bli en härlig mix av nationaliteter. Det blir lag bland annat från Brasilien, Argentina, Peru, Guatemala, Spanien och Mongoliet.

– Det känns extra skoj att vi får tillbaka lag från Spanien. Det var några år sedan senast som de var här, avslutar Sven-Bertil Bengtsson.

Läs mer: Storsjöcupen växer ut till Brunflo

Annons