Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ygeman: Hårdare krav på klubbarna

Högre krav på arrangörer, men inte fler poliser.
Det föreslår inrikesminster Anders Ygeman (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson för att få bort ordningsproblemet på fotbollsarenorna.

Annons

Ett antal maskerade Helsingborgssupportrar tog sig in på planen och attackerade Jordan Larsson efter den allsvenska kvalförlusten mot Halmstad på söndagen, som innebär att Helsingborg åker ur allsvenskan.

Sådana scener vill inte Ygeman och Eriksson ska förekomma i svensk idrott.

– Jag tycker att det är bedrövligt att de inte kan bete sig när de går på fotboll, säger Ygeman i SVT:s morgonprogram.

Han berättade att beslutet om maskeringsförbud på idrottsarenorna togs vid regeringssammanträdet i torsdags, men att fler åtgärder måste till för att slippa liknande händelser.

– Man måste ställa krav på arrangörerna. De som rusar in på planen ska inte vara där, vakterna ska gripa dem och de ska få tillträdesförbud till arenorna, säger Ygeman.

– Fler säkerhetspersonal behövs i en sådan här match, men det ska inte vara poliser.

RF-basen Eriksson ledde den så kallade huliganutredningen för ett antal år sedan och var den som föreslog maskeringsförbud. Liksom Ygeman vill han ställa högre krav på arrangörerna.

– Det ska inte gå att komma ner på planen. Man kanske måste höja prislappen för matcharrangörerna, det kanske ska ge poängavdrag, säger Eriksson i SVT-programmet.

Eriksson, som tidigare var rikspolischef, anser också att ledarna för supportergrupperna måste plockas bort för att få bukt med problemet.

– Det här är inget lealöst kollektiv. Man ska hitta dem som styr och få bort dem, det tror jag är något som man behöver titta på mer framöver.

Mer läsning

Annons