Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollens hjärtafinns i Kluk

/
  • Fotbollens centrum: Kluksbua.
  • Alf Edfeldt stannade till på Bleckåsvallen när han skulle åka till Storlien och hämta spelare. – Vi närmar oss seriestart, så vad gör man inte.
  • Lars-Gustaf Eliasson och Kurt Folkesson.
  • På Kluksbua är det full fart och fotbollsintresset är det inget fel på. Lars-Gustaf Eliasson och Gunilla Sandler tror på Alsen inför helgens seriestart. – Det är jättehärliga killar, det kommer säkert att gå bra, säger Gunilla.

Annons

kom och kunderna gick på Kluksbua, och mitt över kassan hängde supporterprylar i grönt och vitt. Alsens färger.

– Allting är en bonus. Det känns historiskt, sa Lars-Gustaf Eliasson och expedierade Gunilla Sandler, från Västbacken, som precis hade kommit in i affären.

Hon sa:

– Jag är väldigt idrottsintresserad och jag kommer att följa alla deras matcher. Det är så fina killar allihopa. Det kommer att gå jättebra för dem.

plockade i sina kassar och sa också innan han gick:

– Det är klart man är intresserad av hur det går för laget.

satt på en bänk i motljuset mot det stora butiksfönstret, och berättade med inlevelse om sina känslor för fotbollen. Om hur han växt upp med bygdens duktiga fotbollsspelare, om planen på Drolet, och om hur det kändes inombords när man nu kommit sig upp en bit i fotbollens seriesystem.

– Känslan och lidelsen för klubben som nu för första gången är uppe och spelar i division tre är stor. Det är egentligen helt fantastiskt att lilla Alsen kan spela med ett lag så högt upp.

Och Kurt fortsatte:

– Det är nästan svårt att ta till sig. Tänk att de nu ska möta Timrå, som kommer direkt från tvåan. Det kan väl egentligen kanske bara sluta på ett sätt – men bollen är ju rund.

Lars-Göran Tullander, sa inte så mycket. Han skrattade litet och så tog han sin gula postbil och puttrade iväg mot Kougsta. Han är egentligen från Offerdal, så det var inte helt utrett var han hade sina klubbsympatier.

kommer de viktiga sakerna upp på bordet. Affärsnedläggelser, dåliga vägar, skolhot – och fotboll.

Det senaste hotet i bygden är skolan.

– Båda skolorna i Alsenbygden finns med i diskussionen, berättade Kurt, som ändå kan glädja sig över att vägen mot Kaxås kommer att få sig en upprustning.

Så drack vi kaffe och åt cocosbollar och Gunilla Sandler berättade om sin far Kurt Ekblom, som var en känd och duktig förbundsdomare på sin tid.

När jag tackade för kaffet och åkte vidare sa Kurt Folkesson:

– Det är fotbollsfeber och solen skiner, bättre kan vi inte ha det!

fortfarande kvar i några drivor och strängar på Bleckåsvallen, som är Alsens hemmaplan. Där fanns också en del fotspår i snön. De var Alf Edfeldts.

Han hade gått omkring och slängt ut sot på snön för att snabba på smältningsprocessen.

är en legendar i Alsenbygden. Det anses vara hans förtjänst att Alsen nu är en av distriktets främsta fotbollsklubbar. Han är ledare och pappa till ett par av spelarna.

Han växte upp med elva syskon i Västsjön i västra Offerdal på gränsen mot Kall och de spelade fotboll hela dagarna och halva nätterna. På vintrarna fiskade de.

Nu hade vi bestämt träff i en snödriva på Bleckåsvallen och han kom i sin vita gamla Volvo.

Han var på väg till Storlien där han skulle hämta två spelare till kvällens träning.

– I kväll ska vi träna frisparkar och hörnor på Arenan i Östersund och två av våra bästa frisparksläggare är på skolresa i Storlien och eftersom de inte kommer ifrån på annat sätt har jag erbjudit mig att hämta dem.

Det blir ungefär 25 mil tur och retur i fotbollens tjänst.

Det säger också en del om Alfs engagemang.

historiska steg i seriehierarkin och deras första säsong i den högre serien, sa Alf:

– Jag vet inte vad det är för klass på en division tre-serie. Jag tror aldrig att jag sett en division tre-match i hela mitt liv så det är omöjligt att säga hur det ska kunna gå för oss. Det enda jag önskar är att vi ska ha råd att spela den fina fotboll vi tränat in.

Så kallad ”Grisfotboll” icke önskvärd alltså. Om Alf finge bestämma.

På Bleckåsvallen blir det inget spel förrän tidigast i slutet på maj. Det har Alf bestämt.

Första ”riktiga” hemmamatchen i Bleckåsen blir troligen mot Medskogsbron. De två första hemmamatcherna har ändrats så man spelar en på arenan och den andra har Alsen bytt med Frösön.

Bleckåsvallen behöver vila.

Det behöver även Alf Edfeldt i bland.

– Klockan fem i mårabitti åker jag och Haldo Eliasson till en fin fisketjärn i trakterna kring Djupsjön. Vi fick några fina rödingar sist vi var där.

Fisket är ett andningshål för fotbollens store entusiast.

Skulle det gå bra för laget i serien – ja, då står det snart Alfen på skyltarna.

Mer läsning

Annons