Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotograf ställer ut på hemmaplan

Östersundsfödda fotografen Severus Tenenbaum ställer ut på hemmaplan för första gången. På söndag är det vernissage på Lars Bolin Gallery.

Utställningen består av flera olika delar delar.

– En dokumentär del handlar om min mormor som är 86 år och bor i en by tio mil från Östersund. Där har jag varit mycket under min uppväxt och plåtat i alla år. Några bilder har setts i min bok ”Emotions”, men flera är tagna efter att den kom ut och har inte ställts ut tidigare, säger Severus Tenenbaum.

En annan del består av bilder i tjockt plexiglas som hon aldrig har visat offentligt tidigare. En tredje består av bilder av artisten Amanda Jenssen, som Severus Tenenbaum fotat vid flera tillfällen förut. Tenenbaum har bland annat fotat Jenssens skivomslag, men den här gången visar hon bland annat bilder från en privat födelsedagsfest.

En del handlar också om fotografens ”nya” landskap Värmland, som hon tycker på många sätt liknar Jämtland.

– De bilderna behandlar hur det är att växa upp och ha tillgång till så mycket utrymme och få upptäcka världen mer fritt än att ha någon meter gräsmatta i Stockholms innerstad, där jag bodde tidigare.

Utställningen på Bolins har inget namn, och inget riktigt tema.

– Det är en mix av mycket. Jag har svårt att sortera in grejer i ett fack, att bara göra en grej, att ha ett tema. Det enda temat är att det är jag som varit bakom kameran.

Severus Tenenbaum gav för några år sedan ut en uppmärksammad dubbelvolym med foto på förlaget Modernista. Den ena delen handlade om henne själv, ”Suspended”, och den andra om familjen, ”Emotions”. Hon har även gjort sig känd som en flitigt anlitad fotograf bland artister, där förutom Amanda Jenssen Magnus Uggla, Tove Styrke, Darin och Magnus Krunegård är några av hennes uppdragsgivare.

I fjol deltog hon i en fotoutställning i Borgvik där bland andra Ronnie Wood från Rolling Stones deltog. Nu är det första gången hon ställer ut på hemmaplan.

– Jag hoppas att de bilder som är tagna i Jämtland kan uppskattas av just jämtlänningarna, att de kanske känner igen sig i vidderna, i känslan och minns sin egen mormor.

Utställningen på Lars Bolin Gallery pågår till 24 juli. Förutom den är hon också med i Byhuset på Rödöns utställning ”Kontraster” i sommar.

Annacarin Aronsson