Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotografen som följer sitt eget hjärta

Fotografen och konstnären Cecilia Kreuzberger får ett stipendium på 8 000 kronor när Jämtlands läns konstförening i morgon delar ut pengar ur Herbert och Ellen Carlssons konstfond.

Annons

– Det känns jätte-jättekul. Det känns som att det finns folk som tror på det jag gör och att det är ett förtydligande på att jag är på rätt väg, säger Cecilia Kreuzberger.

Och vad är det hon tror på då? Jo, att man ska tänka mindre på tekniska kunskaper och följa hjärtat, och att man bör skippa konsumtionshetsen och i stället ta till vara på det vi har runt omkring oss.

– Jag har alltid varit en betraktare, ända sedan jag var liten har jag tittat på människor och hur de är mot varandra och hur viktigt det är med status och de rätta kläderna, säger hon och fortsätter:

– När det gäller mina bilder kör jag inte bara på det tekniska utan det ligger otroligt mycket bakom varje bild jag tar.

En gång grävde hon till exempel upp döda djur bakom sin pappas gård på landet, fräschade upp kadavren rejält med lack och färg, tog med dem till Stockholms skärgård och placerade där ut dem tillsammans med en modell – som hon länge och väl letat den perfekta klänningen till.

Den 23-åriga Cecilia Kreuzberger har läst en ettårig fotoutbildning i Malmö. Nu är hon tillbaka i Östersund och varvar en lärlingutbildning som sömmerska, med inriktning på recycle design, med att ansvara för kurserna i screentryck på Gamla Tingshuset. Dessutom frilansar hon som fotograf för olika tidningar och magasin.

Lärlingutbildningen är på Röda Korset.

– Mitt mål är att kunna jobba med Röda Korset sedan i olika projekt. Det jobb de gör här är så mycket likt det mitt konstnärskap handlar om.

Ett framtida yrke hon kan tänka sig är modefotograf.

– Titta på HM till exempel, det är kläder som visas mot en vit bakgrund. Jag vill fokusera på en hel livsstil, inte bara framhäva plaggen. Man bör inte bara konsumera, man bör handla med hjärtat.

De 8 000 kronorna ska användas till att köpa nya studioblixtar eller ett nytt objektiv till kameran.

Herbert Carlsson var målare och poet, och han tog initiativet till att starta Åre konstförening. Han och frun Ellens konstfond instiftades 1987 och för att få söka pengar ur deras fond krävs det att man är under 25 år, arbetar med konst och har anknytning till Jämtlands län. Stipendiet delas ut på Jamtli.