Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograferamed stil i vår

Vi har testat åtta av vårens nya kompaktkameror för dig som vill få plats med kameran i fickan. Bäst i test är Samsung NV9 som utmärker sig genom stilfull design, hög bildkvalitet och mängder med funktioner.

Annons

Bildkvaliteten hos en kompaktkamera kan fortfarande inte mäta sig med systemkamerans, men samtliga testade modeller får godkänt. Fördelen med kompaktkameran är i stället att den är smidig att bära med sig.

och Samsung L310W har störst format, men får trots det med lätthet plats i jack- eller byxfickan. Här är det testvinnaren Samsung NV9 som sticker ut – genom att inget sticker ut. Objektivet är helt dolt inne i kameran, vilket är imponerande med tanke på det stora zoomomfånget.

satsning på ny funktionalitet verkar ha avtagit något. I princip alla nya kameror har i dag funktioner som bildstabilisator, ansiktsigenkänning och skuggupplättning. Även megapixelkampen verkar ha mattats och de flesta kompaktkameror ligger mellan åtta och tolv megapixel i upplösning, vilket är fullt tillräckligt för bilder av hög kvalitet. En av årets trender är att tillverkarna satsar mycket på yttre design. Det visar sig bland annat genom att samtliga kameror i testet går att få i andra färger än svart och silver.

är att objektiven blir mer vidvinkliga, vilket gör det lättare att få med hela motivet på kort avstånd. Även intelligent autoläge blir vanligare. Det betyder att kameran försöker gissa vilken typ av motiv som fotograferas och anpassar inställningarna därefter, något som oftast fungerar bra. Alla kameror i testet klarar av att filma rörligt material, men lite överraskande har endast Pentax Optio P70 möjlighet att filma högupplöst material. Kamerans begränsning är att den endast filmar i 15 bilder per sekund.

Mer läsning

Annons