Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: "Kan samarbeta i sakfrågor"

Såväl Alliansen som Folkpartiet tappade röster i valet. "Det är klart att det är en besvikelse", sade integrationsminister Erik Ullenhag, som öppnade för blocköverskridande samarbete i vissa sakfrågor.(TT)

Kanske var man på förhand inställda på förlust. De riktigt stora känsloyttringarna lyste med sin frånvaro under Folkpartiets valvaka på hotell Hilton vid Slussen i Stockholm. Men integrationsminister Erik Ullenhag uttryckte sin besvikelse, särskilt över Sverigedemokraternas (SD) framgångar.

– Om det här blir valresultatet så blir jag ännu mer stärkt i övertygelsen att Folkpartiet måste ta striden mot rasism och främlingsfientlighet. Vi måste också fortsätta den debatt vi tagit i denna valrörelse, att Sverige ska vara ett öppet samhälle och att vi ska ge människor som flyr undan förföljelse en fristad i vårt land, sade Ullenhag till TT sedan SVT:s vallokalsundersökning visat på över 10 procent för SD.

När det visade sig att de rödgröna valvinnarna inte fick egen majoritet framåt kvällen, fick Ullenhag frågan om FP kan tänka sig ett blocköverskridande samarbete.

– Det är inte aktuellt. Vi kan samarbeta i vissa sakfrågor men när det gäller regeringsmakten är vi inte beredda att kompromissa, svarade han.

Ullenhag betonade att man gick till val tillsammans med Alliansen och att man går i opposition med Alliansen.