Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP kan tänka sig samarbete med V

Centern lämnade borgerligheten i Östersund för att få styra tillsammans med S och MP – och V hamnade i opposition.
FP:s Pär Löfstrand berättar att han trots allt är öppen för ett eventuellt samarbete med C efter valet.

– Visst, om vi i Folkpartiet kan få igenom våra frågor. Jag kan också tänka mig ett samarbete med V, i alla fall i vissa frågor. Men vi i FP vill ha bort S, de har regerat i 19 år nu.

– För oss i FP är positioner som kommunalrådsposter inte viktigt, det viktiga är att vi får igenom våra frågor, säger Löfstrand.

Folkpartiet är med i Alliansen i Östersund – tillsammans med M och KD – som har gemensamma vallöften, bland annat om skolan och omsorgen.

Men det finns några frågor där Folkpartiet skiljer ut sig.

– Det handlar om biologisk mångfald, som att vi vill ta bort kraftverket i Långforsen. Vi vill satsa mer på ungdomsidrotten, genom exempelvis konstgräsplaner. Vi vill införa karriärtjänster även för förskollärare, och vi driver frågan om trygghetsboenden för äldre.

Vilken fråga är viktigast för FP i Östersund?

– Det är skolan och förskolan. Östersund är en av landets rikaste kommuner, men hamnar långt ner på skolrankningar. Vi ska ha en av landets bästa skolor.

Just nu har Folkpartiet fyra politiker i kommunfullmäktige i Östersund. Efter valet kommer fullmäktige att krympa, från 67 till 61 platser. Trots det tror Pär Löfstrand att FP kan få fortsatt fyra mandat eller fler.

– Jag tror att vi har ganska bra förutsättningar, bland annat på grund av att vi är det mest aktiva partiet i fullmäktige om man räknar motioner och interpellationer. Men jag vill inte spekulera, jag vill driva de frågor som partiet satsar på.