Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-kandidat predikade på gågatan

/
  • På Gågatan i Östersund försökte folkpartisten Cecilia Wikström förgäves övertala 25-årige prospekteringsborraren Fredrik Lindström från Hammerdal att rösta på henne i EU-valet. Han ska rösta på Vänsterpartiet. Hans 28-årige sambo Diana Ejderkrans har alltid röstat på S, men kanske byter hon till FP eller något annat parti. Foto: Ingmar Reslegård
  • Cecilia Wikströms stövlar har redan blivit omtalade i EU-valrörelsen. De är tillverkade i Turkmenistan.
  • Den 43-åriga Cecilia Wikström från Uppsala prästvigdes 1994 och biträdde senast i söndags Härnösands stifts kommande biskop, domprosten Tuulikki Koivunen Bylund, vid en högmässa i Uppsala domkyrka.
  • Johanna Ekroth, 20 år, Östersund:– Nej, det vill jag inte. Jag tycker om kronan, jag vill ha den kvar. Det finns ingen anledning i dagsläget att byta till euro.
  • Seth Sunding, 65 år, Gåije:– Nej, det går bra som det är. Fast det skulle vara lättsammare med euro när man far utomlands. Men det är inget besvär att växla.
  • Elisabeth Flyckt, 22 år, Fåker:– Jag vet faktiskt inte. Det skulle vara lättsamt när man far utomlands, och för turister här. Men det skulle bli en stor omställning.
  • Torgny Östlund, 47 år, Torvalla:– Nej. Det är ingen brådska. Jag tycker att det funkar bra med kronan. Jag tror inte att vi har förlorat på att ha den kvar.
  • Birgitta Låås, 66 år, Östersund:– Nej, det känns tryggt med den svenska kronan. Och efter vad jag har läst så har vi tjänat på att ha kronan kvar.

En i raden av kandidater till Europaparlamentet är 43-åriga prästen och folkpartisten Cecilia Wikström från Uppsala. I går var hon i Östersund.

Annons

Hon är en stark förespråkare av euron, EU:s gemensamma valuta, men är inte lika påstridig som partiledaren Jan Björklund som vill ha en ny folkomröstning redan nästa år.

– Killar är snabbare ibland. Vi bör tänka efter.

Men 2013, 10 år efter euroomröstningen, eller 2014 tycker hon att det kan vara dags för en ny folkomröstning om det som hon tycker är lika mycket ett fredsprojekt som något som ekonomiskt skulle gynna Sverige.

– Hela europrojektet är egentligen en fotsättning på kol- och stålunionen och ett sätt att värna fred och säkerhet. Man öppnar inte krig i samma valutaområde, åtminstone händer det inte särskilt ofta.

Cecilia Wikström som blev aktiv folkpartist 1998, som ersättare i Uppsala läns landsting, valdes 2002 in i riksdagen. Sedan prästvigningen 1994 har hon varit verksam som präst och hon är övertygad om att det är något hon kommer att ha nytta av som europaparlamentariker.

En av hennes politiska förebilder är partikamraten och den tidigare europaparlamentarikern Hadar Cars. Hon berättar att hans motion i Europaparlamentet om att endast länder som avskaffat dödsstraffet ska kunna bli EU-medlemmar också blev hela EU:s linje.

– En enskild människa kan göra hela skillnaden.

På Gågatan i lunchtid försåg hon bland andra den 25-årige prospekteringsborraren Fredrik Lindström från Hammerdal med valmaterial. Men hon lyckades inte omvända honom politiskt.

– Jag röstar på vänstern. De har en bra arbetspolitik, sa han.

Som riksdagsledamot gör Cecilia Wikström bara tillfälliga, oavlönade, inhopp som präst. Senast i söndags bistod hon Härnösands stifts kommande biskop, domprosten Tuulikki Koivunen Bylund, vid en högmässa i Uppsala domkyrka.

Mer läsning

Annons