Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Landstinget måste få konkurrera med andra

Folkpartiet delar inte Moderaternas uppfattning att landstingets läkarmottagning på Vemdalsskalet ska läggas ned. Men på många andra punkter är partierna överens.

Häromdagen berättade ÖP att Centerpartiet inte backar upp Moderaternas krav på att lägga ned landstingets nystartade mottagningen på Skalet. Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) har sagt att han vill lägga ner för att inte slå undan benen på Fjällhälsan, den befolkningsägda hälsocentralen i Hede. Folkpartiet är inne på Centerns linje och kräver alltså inte nedläggning på Skalet.

– Vi är för fri etableringsrätt och om man får konkurrera med landstinget så borde även landstinget få konkurrera med andra, säger Mats El Kott, som toppar Folkpartiets lista inför valet till regionfullmäktige.

Han är en av politikerna som ska delta i en debatt i Hedeviken 27 augusti. Den ska handla om primärvården i Härjedalen och då kommer den här frågan med all sannolikhet att diskuteras.

Moderaterna i landstinget har uttalat krav på förändringar inom en rad områden och vid en eventuell förhandling med de andra Allianspartierna efter valet kommer dessa frågor att bli aktuella. Här är några exempel:

• Moderaterna: Administrationen är för stor och bör därför minskas.

– Jag tror också att man kan spara här, men man måste gå igenom och prioritera. På vissa områden är administrationen för stor och på vissa områden för liten, säger Mats El Kott.

• M: Resor och konferenser kostar för mycket och kommer mest högre chefer och tjänstemän till del.

– Jag tror att man kan minska och omfördela här. Man kan använda internetbaserade kommunikationer och då spar man även tid, säger Mats El Kott.

• M: Landstingets chefsavtal är för generösa och kostar för mycket pengar.

– Jag tycker att chefsavtalen är helkorkade. Har man chefstillägg ska det bort direkt när man slutar som chef, säger Mats El Kott.

Han önskar att det skulle finnas möjlighet för landstingsanställda att göra karriär i sitt yrke utan att för den skull behöva bli chef. På det sättet kan till exempel fler sjuksköterskor kunna höja sin lön.

– Folkpartiet föreslår att landstinget inför förste specialistsjuksköterska, ungefär på samma sätt som förstelärare i skolan.

• M: Utesluter inte en skattehöjning. Men det kan inte komma ifråga förrän landstingets ekonomi är helt sanerad. Om det inte räcker kan skattenivån diskuteras.

– Skattehöjning är inget jag tror på, vi ska klara det här utan att höja skatten, säger Mats El Kott.