Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP vill satsa på förskolan

Häromdagen besökte vi från Folkpartiet i Östersund tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm Videgårdens förskola.

Vid besöket presenterade vi en satsning på 80 förste förskolärare-tjänster i Östersunds kommun som vi vill genomföra.

Detta är ett förslag går ut på att höja statusen för det viktiga förskoleläraryrket så att det ska finnas karriärvägar även för de duktiga förskolelärare som inte vill bli chefer.

Förslaget innebär i korthet att 80 tjänster inrättas och att de förskolelärare som får tjänsterna stannar kvar på sina arbetsplatser med 5000 kronor mer i månadslön.

Vid sidan av detta fortsätter vi kampen som vid drivit sedan 2006 att det ska bli max 15 barn i förskolegrupperna i Östersund. Andra förslag vi har är att även förskolelärare ska få fria arbetskläder i likhet med männen på teknisk förvaltning.

Vi presenterar nu ännu en offensiv satsning för jämställdheten. Vi föreslår en ny utbildningsform för att komma tillrätta med bristen på specialistsjuksköterskor.

Modellen innebär att vi vill inrätta 45 utbildningsplatser per år så att sjuksköterskor som jobbar i landstinget kan utbilda sig till specialistsjuksköterskor med full lön under utbildningstiden.

Modellen innebär att man varvar studier med arbete. Utbildningen ser vi som en viktig investering för framtiden och den beräknas kosta 20 miljoner kronor.

Vårt förslag ersätter det nuvarande systemet med 14 000 kronor som i dag lämnas som studiebidrag till de sköterskor som vidareutbildar sig.

Pär Löfstrand, Mats El Kott, Kia Carlsson, Lennart Ledin, Malin Rimmö, Mats E Nilsson, Margareta Widell

Folkpartiet, kandidater i landsting och kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel