Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om ansvarsfrihet upp på agendan

Nästa vecka ska kommunfullmäktige i Ragunda på nytt ta ställning till om hela eller bara delar av kommunstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet för 2009 års verksamhet. I somras upphävde förvaltningsdomstolen i Härnösand det tidigare beslutet.

Det var i juni i fjol som den grannlaga frågan om ansvarsfrihet behandlades i fullmäktige. Beslutet föregicks av en kraftig kritik från revisorerna om hur kommunstyrelsen skött 2009 års verksamhet. Trots den allvarliga kritiken avstyrkte inte revisorerna ansvarsfrihet för de berörda politikerna.

När ansvarsfrågan skulle avgöras ville dock Eija Dibba (V) inte bevilja dåvarande kommunalrådet Elisabeth Yngström (S) och kommunstyrelsens dåvarande vice ordförande ansvarsfrihet.

Men kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Hans Lundqvist (S) avvisade detta yrkandet med motiveringen att det stred mot kommunallagen. Enligt honom kunde man inte undanta enskilda ledamöter från ansvarsfrihet.

Eija Dibba överklagade beslutet till förvaltningsrätten som alltså konstaterade att kommunallagen medger en möjlighet att pröva ansvarsfrågan för enskilda ledamöter.

Besväret bifölls därmed och kommunfullmäktiges beslut upphävdes.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på onsdag ska därför ansvarsfrågan tas upp till ny behandling.