Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om kulturhus går att besvara

Replik på artikel av Bosse Svensson och Susanne Edfeldt Sjöling:

Centerpartiets nyvalda ledamöter i kultur- och fritidsnämnden ställer sig positiva till att diskutera kulturens behov i Östersund, men först efter att kulturen själva kan samla sig och formulera vad man egentligen vill ha. Frågan är ännu inte politisk skarp, menar de två debattörerna.

Det förvånar mig mycket att de två ledamöterna inte tagit del i nämndens tidigare arbete tillsammans med kulturföreningar och kulturarbetare i Östersund innan man utgår ifrån att frågan inte har diskuterats.

Frågan om ett kulturhus är den enskilt största fråga som har diskuterats på våra Kulturforum de senaste åren.

Det är också den enskilt största fråga som kommit fram i alla diskussioner med kulturarbetare.

Nämnden har arbetat på flera fronter med frågan; Storsjöteatern och Gamla Tingshuset, inventering av kulturlokaler, men nu är dags att ta nästa steg.

En utredning som leder fram till ett tydligt förslag på kulturhus, i befintlig byggnad eller ny.

Centerpartiet hade tidigare vice ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden, och borde därmed vara uppdaterade på hur diskussionen har förts. Ett kulturhus i Östersund handlar om kulturell infrastruktur, liksom ett bibliotek eller ett museum. På samma sätt som en is- eller gymnastikhall är den del i den idrottsliga infrastrukturen.

Att uppmana initiativtagarna i Startskott att driva debatt kultur kontra idrott känns väldigt märkligt.

Det är vi förtroendevalda som har att fördela skattemedel så att det kommer medborgarna till del på bästa sätt, vi ska inte ställa oss bredvid och se på när grupper ställs emot varandra.

Jag ser fram emot det fortsatta arbetet för ett kulturhus i Östersund, och hoppas att centerns ledamöter i nämnden är beredda att hoppa på det tåg som redan är på väg framåt.

Karin Thomasson, MP
Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel