Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om kulturhus går inte att besvara

Ska vi bygga ett kulturhus i Östersund ? Så ställs just nu frågan sedan en grupp kulturarbetare i kommunen formulerat sin vision om detta.

Vi tycker att det är ett bra initiativ för att fästa blicken på kulturens och kulturarbetarnas villkor i Östersund, men en politiskt omöjlig fråga att svara ja eller nej på. Det enda rimliga svaret från politisk horisont är naturligtvis att – det beror på.

Det beror på om kulturen i Östersund kan samla sig och gemensamt formulera vad som ska finnas innanför de väggar man vill bygga. Det vill säga tala om vad ett kulturhus egentligen är för något och vara eniga om detta.

Det beror på om alla är överens om att just en fysisk byggnad är exakt det som är den bästa investeringen för att ge kommunens och länets kulturutövare den skjuts man behöver/vill ha.

Det beror slutligen på vad det kostar och vilka som ska betala.

När majoriteten i Östersunds kommun uttalar sig allmänt positivt om kulturhus och tänker sig en förstudie om detta under mandatperioden, så antar och hoppas vi att det man egentligen säger är det ovan beskrivna.

Ingen i majoriteten kan vara omedveten om det kommunekonomiska läge som just nu resulterar i sparbeting för samtliga nämnder i kommunen, inklusive kultur- och fritidsnämnden.

Att bygga fler anläggningar än redan beslutade är inte det som diskuteras i dag, tvärtom, vilket framgick av ÖP:s artiklar 24 februari.

Vi vet av erfarenhet att författaren Jens Ganman, som är en av de tongivande i kulturhusgruppen, är en vän av klarspråk, så här har du det:

Hoppas inte för mycket av de välvilliga kommentarerna från majoriteten. Kommunekonomin ser bister ut framöver. Det ska sparas över 100 miljoner i kommunekonomin de närmaste åren.

Driv debatten om kulturens ställning gentemot idrotten vidare. Den behövs och kan bara leda till något gott.

Fortsätt idéarbetet med ett kulturhus bortom paroller och galor. Det är först när alla förstår vad som verkligen kan finnas i ett kulturhus och att kulturlivet i stort backar upp lösningen som frågan blir politiskt skarp. Och det är egentligen först då en förstudie blir meningsfull.

Som Centerpartiets ledamöter i kultur- och fritidsnämnden gillar vi anslaget i den här kulturdebatten. Vi vill gärna vara en del i den och är öppna för förslag och diskussion.

Men eftersom allmän välvilja inte kan kasseras in i pengar eller projekt så är vårt svar på kulturhusfrågan fortfarande – det beror på …

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel