Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågetecken för nya cykelregler

Sedan den första september gäller nya trafikregler – och en ny sorts gräddfil – för cyklister. Problemet är bara att varken gatukontor eller cyklister fått veta vad som egentligen gäller.

Den förra regeringen beslutade i somras om nya regler för cykelöverfarter, alltså de markerade vägavsnitt där cyklister ska korsa körbanan. Men beslutet kom så plötsligt att inte ens statens egen myndighet, Transportstyrelsen, var informerad.

– Det är rätt frustrerande att regeringen inte gått ut med någon information för det är väldigt viktigt att alla trafikanter förstår spelreglerna, säger trafikingenjör Lars Ahlman vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Ändringen innebär att cyklister – och bilister – ska hålla reda på två sorters överfarter. De redan befintliga överfarterna blir cykelpassager, med väjningsplikt för cyklisterna. Vid den nya typen av cykelöverfarter har i stället bilisterna väjningsplikt, och överfarten skyltas med en cyklistvariant av "herr gårman".

På landets gatukontor efterlyser man riktlinjer hur de ska göra rent praktiskt med markeringar och annat, så att den nya sortens överfarter får samma utformning i hela landet.

– De nya cykelöverfarterna kräver ju farthinder, så att bilisterna inte kan köra fortare än 30 kilometer i timmen. Så det kan krävas lite ombyggnader, säger Lars Ahlman.

Det finns också tveksamheter om regeländringen verkligen skapar mer säkerhet för cyklisterna.

– I grunden är det bra att prioritera för cyklister. Men det finns en oro för att cyklisterna inte ser skillnad på de två varianterna. Det enda som skiljer dem åt är vägmärket vid cykelöverfarterna. Därför är det viktigaste att gå ut med information, säger Lars Ahlman.

Han känner inte till någon kommun som anammat de nya "gräddfilerna" för cyklister ännu.

– De som ringer och frågar oss uppmanar vi att invänta riktlinjer, säger Lars Ahlman.

Läs också: Nya trafikregler vid Badhusparken