Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågor och svar om matutredningen

Med anledning av förslaget att kommunen tänker lägga ned de lokala köken inom förskolorna på Frösön, och leverera maten från Vallaskolan, så har vi några frågor.

1. Vad blir det för konsekvenser? Vi vill se en detaljerad konsekvensbeskrivning.

2. Vi vill se en detaljerad kalkyl. Blir det verkligen en besparing?

3. Blir det högre belastning på förskolepersonalen?

4. Vid lunch, är det personalen från barngruppen som ska ta emot, servera och diska?

5. Vid frukost- och mellanmål, är det personalen från barngruppen som ska tillaga, servera och diska?

6. Hur tänker ni kring att slänga bort den kunskap som befintlig kökspersonal har?

7. Hur säkerställer ni maten till barn med speciella behov.T ex allergier. Vem

ansvarar för det?

8. Vilket miljötänk har ni, det borde bli ökade transporter och utsläpp när maten ska transporteras på daglig basis?

Föräldrarådet på Frösödals förskola

Svar direkt från Björn Sandal (S).

Matutredningen i Östersunds kommun gjordes för att se över kvalitén på den maten som serveras i våra skolor och förskolor och för att se över organisationen. Den politiska arbetsgruppen som arbetat parallellt med utredningen har utifrån utredningen föreslagit:

I: Potatis, pasta, ris, såser och sallader/grönsaker ska tillagas på de ställen där maten ska serveras. Då förbättras näringsinnehållet av framförallt c-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer. 

II: En vision/policy för maten som serveras i kommunen behövs och ska beslutas av kommunfullmäktige. Det saknas idag.

III: Kommunen har 25 kök som måste byggas om för att vara godkända och få användas som tillagningskök. Den politiska arbetsgruppen säger: Säkerställ att inga onödiga investeringar i kök sker kopplat till Miljö Hälsas inspektioner.

IV: I kommunen finns två matorganisationer, en under skolorganisationen och en under servisorganisationen, den så kallade ”matproduktionen”. Båda lagar mat till skolan och förskolan. Genom att skapa en matorganisation kan vi öka kvaliteten, bland annat genom kompetensutveckling och bemanning.

V: Utredningen har tittat på fem förslag till hur maten ska tillagas. Allt från lokaltillagning överallt, till ett enda tillagningskök och resten mottagningskök. Den politiska arbetsgruppen har föreslagit nio tillagningskök/områden, enligt alternativ 1b. 

VI: Till sist har den politiska arbetsgruppen föreslagit vidare utredning av hur många tillagningskök som ska finnas, och hur driften av olika kök skulle kunna skötas på entreprenad. 

Nu är utredningen och den politiska arbetsgruppens förslag överlämnade till respektive nämnder och kommunstyrelse för vidare beslut under våren/sommaren.

Nu till frågorna från Föräldrarådet på Frösödals förskola.

Frösödals föräldraråd undrar över konsekvensbeskrivning och detaljerad kalkyl. Blir det verkligen en besparing? Någon detaljerad planering för till exempel tjänstgöringsgrader för olika kök eller transportslingans väg har inte ingått i utredningens uppdrag. Generellt räknar utredaren med att det kan bli minskningar i tjänsterna. Men samtidigt har ju Serviceförvaltningen möjlighet att planera för kombinationstjänster. Frösödal ska ta emot varm mat från Vallaskolan och transportsträckan kan vara cirka fem minuter. Rimligen blir Frösödal ett av de första stoppen. Utredningen visar på helheten för kommunen, det finns inga detaljkalkyler per enhet/kök. 

Ingen som helst förändring för den pedagogiska personalen är planerad. Vid lunch ska inte personalen från barngruppen ta emot mat, servera och diska, utan det ska personal från Matproduktion. Vid frukost- och mellanmål får förskolorna själva avgöra om Matproduktion eller personalen från barngruppen ska tillaga, servera och diska. Det fortsätter precis som idag. 

Den kunskap som befintlig kökspersonal har är viktig att ta vara på. Genom den förbättrade organiseringen av hela kommunens matproduktion är målet att öka kompetensen hos all personal. Kunskapen hos personal försvinner inte, om inte personal slutar. Inga planer på uppsägningar finns idag. Men det finns naturliga anledningar till att människor slutar, till exempel pension, flytt, nytt jobb och studier med mera.

I dag finns många barn och ungdomar med stora behov av specialkost, till exempel allergiker. Matproduktion har stor erfarenhet, kunskap och utrustning för att ordna maten åt dessa barn och ungdomar på ett säkert sätt. Kommunens kökspersonal får med den föreslagna lösningen tillgång till betydligt högre kompetens inom detta område.

För den politiska arbetsgruppen är antalet transporter som går till och från skolor och förskolor en väldigt viktig fråga. Det handlar såklart om miljö, men också säkerhet utifrån barnens behov. Utredningen kommer fram till att antalet totala transporter till mottagningsköken blir färre med alternativ 1b. Alla råvaror körs ut samtidigt som den varma huvudrätten. När kommunen upphandlar godstransporter används miljöstyrningsrådets kriterier för miljökrav på transporterna.

Björn Sandal (s)

ordförande 

Barn och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel