Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frälsis säger nej till show

Patriks Combo ville hjälpa Frälsningsarmén att hjälpa andra genom att skänka pengar, men de fick inte den respons de hade väntat sig.

Annons

När julshowen "En vit jul" började planeras kom Patrik Zackrisson, Fredrik Magnusson och Anders Erlandsson i Patriks Combo på att det var dags för nytt material.

– Sen började vi få lite Carl-Bertil Jonssontankar, säger Patrik Zakrisson.

Med förra årets lunchspelning på Frälsningsarmén i minnet bestämde de sig för att det nya materialet till julshowen även blir en skiva. Och precis som med "En liten skiva om döden" skänker Patriks Combo alla intäkter till välgörenhet. Den här gången var det tänkt att intäkterna skulle gå till Frälsningsarmén, men Maria Sandberg som är kårledare i Östersund tackade nej.

– Hon sa att hon skulle ringa tillhuvudkontoret och kolla och att de sa att de bara får vara med i projekt som de har varit med i från början, berättar Patrik Zackrisson.

Maria Sandberg tackade även nej till den show och jullunch som Patriks Combo hade tänkt bjuda Frälsningsarméns besökare på.

– Vi har redan planerat för en jullunch, det har vi varje år på Frälsningsarmén, säger Maria Sandberg.

– Vi har inte möjlighet att ordna en till lunch bara två månader innan, fortsätter hon.

På huvudkontoret i Stockholm säger man att det går utmärkt att sälja skivan och sätta in pengar på deras 90-konto. Men det får inte stå påskivan vart pengarna ska gå och man får inte nämna att det är ett samarbete med Frälsningsarmén.

– Om man ska använda vårt varumärke på en skiva vill vi vara med i processen från början. Det är min kommentar, säger informationsansvarig Bert Åberg.

– Vi har inte ens pratat omlogga på skivan, och de har inte bett att få läsa några texter eller höra någon låt. Men det är klart att om vi ska sälja en skiva och skänka pengar till Frälsningsarmén måste det stå på skivan, säger Patrik Zackrisson.

Det blir alltså inga pengar till Frälsningsarmén från Patriks Combo, i stället blir det svenska kyrkans diakoni som får ta emot ett bidrag.

– Det känns jättebra. Vi har verkligen hittat rätt nu. De var jättepositiva och glada och ser bara möjligheter med det här, säger Patrik Zackrisson.

Temat på skivan, som beräknas vara klar i samband med premiären av julshowen "En vit jul", är frälsning.

– Att bli frälst behöver inte innebära att hitta gud. Vissa låtar handlar om att hitta sig själv och göra sunda värderingar i livet, förklarar Patrik Zackrisson.

Det tråkiga sifferkriget i onsdagens partiledardebatt.och välgörenhet är ingen nyhet. De jobbar både med Bassestiftelsen och med cancerfonden sedan tidigare.

Det nu avslutade projektet "En liten skiva om döden" drog in hela 230 000 kronor till cancerfonden.

– Vi sitter på en position som gör att när vi får en liten lucka kan vi göra sådant här. Om vi har ett par veckor under hösten då vi ändå ska repa kan vi göra det till ett sådant här projekt. Vi kan inte stå på Frälsningsarmén varje helg och hjälpa till, men vi kan ge dem medel att hjälpa andra, säger Fredrik Magnusson.

"En vit jul" har premiär på Marité 22 november.