Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgång i uranfrågan på C-stämma

Som Per Åsling konstaterar (Åsikter 29 september) var beslutet vid centerstämman i Karlstad om att skatterna på elproducerande fastigheter – främst för vattenkraftverk – ska regionaliseras mycket viktigt för Jämtlands län.

Annons

Enträget arbete ger resultat. Enbart fastighetsskatten på vattenkraft uppgår till ungefär 3,8 miljarder kronor, varav över 700 miljoner från vårt län. Utmaningen blir nu är att samla en majoritet för regionaliseringen, ett verkligt rättvisekrav.

Även regioner med mineraler av olika slag finns, som Västerbotten och Norrbotten, bör enligt min uppfattning få del av de värden de bidrar med i form av naturresurser.

Vi nådde vid stämman inte ända fram med kravet på höjd mineralavgift till ungefär samma nivå som jämförbara länder. I dag är ersättningen i Sverige 2 promille, medan nivån i andra länder kan ligga mellan 5 och 25 procent.

Men diskussionen var intensiv och stämman i omröstningen delad på mitten (200 röster mot 195). Framöver kommer det knappast att gå att negligera den växande opinionen för att berörda regioner ska få del av värdena för de naturresurser man levererar.

I uranfrågan kunde vi Jämtlandsombud glädja oss åt en viktig framgång. Sedan länge har en kommun veto om brytning av uran skulle bli aktuell. Däremot kan kommunerna inte ingripa på prospekteringsstadiet. Kanadensiska CPM och australiska Aura har i åratal kunnat härja med sin uranjakt i Storsjöbygden trots att kommunerna runt sjön entydigt har förklarat att de kommer att inlägga veto mot brytning. Om Centerpartiet får bestämma blir det slut på detta cyniska spel.

Över huvud taget underströks landbygdsprofilen vid stämman. Ombuden uttalade sig bland annat för ökad livsmedelsproduktion, stärkt skydd för jordbruksmark, servicegaranti och satsning på bra infrastruktur i hela landet, allt mellan vägar och bredband. Centerpartiet känns igen.

Vad jag förväntar mig, och själv vill bidra till, är en centeroffensiv för likvärdiga förutsättningar i hela landet. I det arbetet finns mycket inspiration att hämta från de egna decentralistiska rötterna.

Dagens starka urbanisering är inte bra för landet. Hela Sverige tjänar på en mer balanserad utveckling, större städer likaväl som landsbygd och glesbygd.

Håkan Larsson, ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel