Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångssagan över för Bergspartiet

I valet 2002 blev nystartade Bergspartiet den stora segraren i Berg med 41,3 procent av alla röster i sitt första val. Men nu är framgångssagan över. Efter ett jätteras förra valet är i dag partiet borta. De politiker som lämnade skutan sist finns i dag i andra partier.

Att ett nystartat lokalt parti överlevt tre val är i sig en bedrift, men kräftgången blev till slut för tung för partiet som i valet 2010 blev den stora förloraren med inte mindre än åtta tappade mandat.

Under innevarande mandatperiod har Bergspartiet endast haft tre av kommunfullmäktiges 31 platser.

Partiet har tillsammans med Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bildat oppositionsblocket med tillsammans 11 mandat mot majoritetsblocket med Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet som tillsammans har 19 mandat.

Utanför blocken står Sverigedemokraterna med ett mandat.

Det var tidigare kommunalrådet Olle Nord, som i många år gjorde Berg till ett av landets tyngsta centerfästen, som startade Bergspartiet. Detta blev hans revansch efter en intern partistrid.

Trots att många nya och entusiastiska medlemmar engagerade sig i partiet, var det ändå Olle Nords etablerade politikernamn som anses ha lett fram till den stora valsegern 2002.

Numera har Olle Nord sedan flera år tillbaka helt lämnat den politiska arenan i Berg.

Beslutet att Bergspartiet skulle läggas ner fattades förra våren.

Kent Karlsson, Hackås, som blev partiets siste ordförande, förklarade då nedläggningen med minskat medlemsantal samt att partiet inte längre hade någon specifik fråga att driva.

Inför valet 2002 var det främst bevarandet av byskolorna partiet kämpade för.

Kent Karlsson liksom flera andra tidigare Bergspartister kandiderar i årets val för andra partier.

Han står nu tillsammans med bland andra Linda Sahlén, Klövsjö, Moa Andersson, Skålan, Monica Hult, Rätan, Glenn Lindén, Rätan och Pelle Thorell, Hoverberg, på valsedeln för Moderaterna.

För Centerpartiet kandiderar Lena Olsson, Sandnäset, som efter valet 2006 blev kommunalråd i Berg och representerade då Bergspartiet.

Monica Hallquist, Storhallen, som efter Bergspartiets segerval 2002 blev kommunalråd, gick efter valet 2006 över till Socialdemokraterna, men kandiderar inte i årets val.

Samtidigt lämnade då även Susanne Kindström, Svenstavik, Bergspartiet och gick över till Folkpartiet där hon i årets val finns som andra namn på valsedeln.

Men det är inte bara Bergspartiet som är borta ur bilden i årets val. Inte heller Vänsterpartiet, som haft stora rekryteringsproblem de senaste åren, ställer upp i år.

Den största framgången hade det partiet i valet 1998 då man blev tredje största parti i Berg med sex mandat i kommunfullmäktige.

I valet 2010 fick Vänsterpartiet bara ett mandat.