Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Främmande makt trolig i skärgården

Det är troligt att främmande makt har verksamhet på svenskt vatten just nu, säger Försvarsmakten i kväll. Samtidigt släpper man en bild på en av iakttagelserna.(TT)

Konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning, säger i kväll att det är troligt att det pågår undervattensverksamhet från främmande makt i Stockholms skärgård.

Men han vill inte peka ut Ryssland som ansvarigt.

– Vi talar om främmande undervattensverksamhet, säger han.

Grenstad säger att det under flera års tid gjorts observationer i det aktuella området och att det sammanlagt bildar ett mönster.

Han säger att målet är att kunna verifiera främmande undervattensverksamhet. Att man nu betecknar det hela som "troligt" att det pågår är den näst högsta nivån efter en verifikation.

Det har gjorts tre olika iakttagelser - i Kanholmsfjärden, Nämdöfjärden och Jungfrufjärden - och enligt Grenstad har dessa skett i fredags och i dag. Den senaste kom Försvarsmakten tillhanda klockan 10.15 i dag.

Försvarsmakten släppte även en bild på ett misstänkt föremål som tagits i förmiddags.

– Han har sett något som är på ytan och efter att han tagit bilden sjunker den ner igen, säger Grenstad.

Ett stort antal fartyg och helikoptrar har med oförminskad styrka fortsatt att söka av Stockholms skärgård i dag. Besvärliga vatten- och bottenförhållanden gör arbetet komplicerat.

– Fartygen använder sina sensorer och försöker söka av vattenområdet för att se om man kan identifiera något som avviker från det som är normalt, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, till TT.

Om något avvikande upptäcks kan exempelvis dykare skickas ner.

– Man kanske gör bedömningen att någon placerat ut sensorer på botten som ska sända underrättelseinformation.

De helikoptrar som flyger över området tittar efter rörelser i vattnet.

– Det är en stor brist i dag att vi inte längre har helikoptrar som är utrustade för ubåtsjakt, säger Ring.

Enligt Christian Allerman, Rysslandskännare och tidigare marinattaché i landet, är det troligt att det som militären nu eftersöker är en ubåt.

– Man söker efter antingen dykare på dykarfarkoster, mindre eller större dykarfarkoster, mindre ubåtar eller möjligen en konventionell ubåt i 60 till 70-metersklassen. Det senare är mindre sannolikt, säger han.

Han säger att man måste se till motivbild då man diskuterar vem eller vilka som ligger bakom:

– Man har gjort bedömningen att det man sett är "man made". Och då är det med största sannolikhet en främmande militär makt bakom.

I dag har även uppgifter kommit om att ett ryskt forskningsfartyg som är utrustat för sökinsatser under vattnet ska vara på väg mot svenska vatten. Fartyget Professor Logachev har som angiven destination Las Palmas och befinner sig för tillfället sydväst om Hangö i Finland.

Enligt Svenska Dagbladet plockade svensk signalspaning redan i torsdags upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet sändes på en nödkanal som används av Ryssland.

Under fredagskvällen plockade signalspaningen åter upp radiotrafik, nu krypterad men där man ändå kunde pejla var sändarna befann sig.

Den ena fanns i närheten av Kanholmsfjärden och den andra i den ryska exklaven Kaliningrad, skriver Svenska Dagbladet.

Konteramiral Anders Grenstad uppger att han inte fått någon information om en nödsignal i området. Uppgifterna om att en krypterad signal också fångats upp vill han inte kommentera.

En undervattensfarkost som befinner sig i nöd kan bli svårmanövrerad och det skulle kunna förklara varför den observerats vid Kanholmsfjärden, enligt SvD.

Och är den skadad behövs ett stödfartyg i närheten. Sedan i onsdags ligger NS Concord, en ryskägd oljetanker, på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård.

Fartyget skulle ursprungligen till Danmark, men har nu fått en ny destination.

– Den senaste informationen är att den har ändrat destination till en rysk hamn som heter Primorsk, säger Anders Nordin, områdeschef vid Sjöfartsverket, till TT.

I går kväll, efter att SvD skrivit om det, styrde fartyget åt nordost. I eftermiddags var kursen sydlig, och fartyget åkte "lite fram och tillbaka ute vid Gotska Sandön".

Men Nordin poängterar att det inte är ett anmärkningsvärt beteende.

– Särskilt för dem som håller på i oljebranschen är det väldigt vanligt att man ligger och väntar på nästa order.

NS Concord ägs av koncernen Sovcomflot som har personliga kopplingar till president Vladimir Putins inre krets, skriver dn.se.

Tankern tillhör shippingföretaget Novoship, som i sin tur är en del av statsägda Sovcomflot vars vd Sergej Frank är tidigare transportminister i en av Putins regeringar.

Franks son Gleb är också gift med en dotter till Gennadij Timtjenko, en personlig vän till Putin.

Det ryska försvarsdepartementet rapporterar att det inte förekommit några avvikande händelser, än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Interfax skriver att departementet tillbakavisar västerländska mediers rapporter om en möjlig händelse rörande en rysk ubåt, utan att nämna insatsen i Stockholms skärgård.

Under kalla kriget fanns en logisk förklaring till dåvarande Sovjetunionens agerande, menar Emil Svensson, som under 1980-talet var chef för marinens analysgrupp. Vad som driver Ryssland - om det nu är de som ligger bakom - i dag är mer oklart.

– Man vill visa sin makt, styrka och sina muskler som ett sådant där han-beteende. Men det är svårt att säga.