Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtida sammanslagning ett måste för hela Sverige

I Göran Perssons memoarer finns en passus där han ångrar saker han aldrig gjorde som regeringschef. En ny kommunsammanslagning hade varit nödvändig, men orken och kraften fanns inte, skrev han bland annat.

Den senaste kommunsammanslagningen skedde i skarven mellan 1960- och 70-tal. Förpostfäktningarna den gången var inte nådiga. Småkommunerna höll på sitt. De tömde sina kommunkassor före sammanslagningen och aldrig har det väl byggts så många badhus eller sporthallar som då. Debatten gick hög, grannsämjan var inte den bästa men med tiden läktes de såren också.

I dag snart 45 år senare och snart åtta år efter Göran Perssons avgång som statsminister, känns en kommunsammanslagning minst lika viktig och aktuell. Våra 290 svenska kommuner upplevs någonstans vara för många.

Nu är läget heller inte sådant som på 1960-talet. Då var det drag under galoscherna, pengar fanns och det gick tala om expansion.

I dag lever många på smärtgränsen. Flera landsortskommuner är för små, inte minst i Norrlands inland, urbaniseringen tar ut sin rätt.

"Gärna samarbete men inte sammanslagning", säger ofta politikerna, inte minst där de själva riskerar bli av med sina uppdrag.

De värnar sitt. Precis som 1969, men då slog staten näven i bordet och bara bestämde.

Visst går det förstå att rika Östersund inte vill förbarma sig över Ragunda, Bräcke eller Berg, för genast skulle ekonomin bli sämre, men vad är alternativet på sikt? Fortsätter urholkningen av ekonomin bland de minsta måste ändå någon till sist kliva in och agera räddande ängel, så varför inte redan nu när ändå vissa attraktiva bitar finns kvar?

Eller varför inte slå samman Åre och Krokom redan på en gång, där finns unika möjligheter samtidigt som båda dras med bitvis stora avstånd i respektive ytterområden.

Kommunsammanslagning är kontroversiellt, men måste till vare sig vi vill eller inte. Dessutom går det spara pengar och det borde vara ett argument som biter.